Sastanak u Vladi Srpske

Đokić: Sa regijom Nižnjeg Novgoroda saradnja moguća u više oblasti

  • 15.05.2019. 13:18

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da je saradnja Srpske sa ruskom regijom Nižnji Novgorod moguća u metaloprerađivačkoj, automobilskoj i prehrambenoj industriji i proizvodnji medicinske i saobraćajne opreme.

Đokić je, nakon sastanka sa privrednom delegacijom regije Nižnji Novgorod, novinarima u Banjaluci rekao da očekuje da će ova posjeta podstaći privrednu saradnju Srpske i tog dijela Ruske Federacije. 

"Naša saradnja odnosi se na industrijsku i ekonomsku razmjenu, ali i na razmjenu u oblasti kulture, nauke i obrazovanja", dodao je Đokić i podsjetio da je ova oblast najrazvijenije industrijsko područje Rusije. 

On je naveo da je današnji sastanak organizovan povodom manifestacije "Dani Nižnjenovgorodske oblasti u Republici Srpskoj", koji se održavaju od danas do ponedjeljka, 20. maja. 

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević rekao je da je na sastanku bilo riječi o formiranju zajedničkih firmi koje bi nastupale na evropskom, kao i na tržištima u Rusiji i Srpskoj. 

"Bilo je govora i o otvaranju ruskih firmi u Srpskoj, pri čemu smo im predstavili uslove investiranja i pokretanja poslovanja", dodao je Petričević. 

Petričević je najavio da će sutra biti održan sastanak delegacija regije Nižnji Novgorod i Privredne komore Srpske. 

Ministar industrije, trgovine i preduzetništva regije Nižnji Novgorod Maksim Valerievič Čerkasov podsjetio je da danas počinju "Dani Nižnjenovgorodske oblasti u Republici Srpskoj" i da u Banjaluku dolaze odgovorna lica iz oblasti u kojima je planirana saradnja sa Srpskom. 

"Postoji iskren interes za razvijanje saradnje Srpske i regije Nižnji Novgorod. Danas i sutra biće održani bilateralni sastanci naših preduzetnika i računamo da će rezultat tih sastanaka biti zaključivanje ugovora između preduzeća", naglasio je Čerkasov. 

Generalni direktor Privredne komore Nižnjenovgorodske oblasti Ivan Razuvajev rekao je da postiji veliki potencijal za saradnju preduzetnika iz Srpske i ove ruske regije. 

Razuvajev je precizirao da postoji prilika za saradnju u poljoprivredi, automobilskoj i medicinskoj industriji, kao i ideja o pronalaženju zajedničkih tržišta, osnivanju preduzeća i pokretanja zajedničke proizvodnje. 

Direktor Međunarodne agencije za inovacije Jurij Smorodov, koji je i šef Kancelarije za poslovnu saradnju Srpske i Nižnjeg Novgoroda, ocijenio je da su potencijali za saradnju ogromni, kao i da su ruski privrednici došli sa konkretnim prijedlozima jer su upoznati o potencijalima Srpske. 

Privrednu delegaciju regije Nižnji Novgorod, koja je u posjeti Banjaluci, čini dvadesetak privrednika iz ove regije, a današnjem sastanku su prisustvovali i ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zlatan Klokić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić i direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Marinko Đukić. 

Тагови:
  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок