Ministar energetike i rudarstva

Đokić na najvećem sajmu vjetroenergije u Njemačkoj

22:12, 10.09.2019.
Izvor: Srna
Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić posjetio je danas najveći sajam vjetroenergije koji se održava u njemačkom gradu Husum, u kojem se nalaze najveći parkovi vjetroelektrana u ovoj državi.

Na sajmu su predstavljena najveća dostignuća u oblasti vjetroenergije, kao i razvojni pravci u oblasti proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

U toku sajma organizovani su sastanci sa predstavnicima više kompanija koje se bave izgradnjom vjetroelektrana u Evropi i šire, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Đokić se sa vodećim menadžerima kompanije "Vestas" iz Danske, koja je jedan od najvećih proizvođača opreme za vjetroelektrane.

Tokom sastanaka Đokić je domaćine i zainteresovane investitore upoznao o potencijalima za vjetroelektrane u Republici Srpskoj, kao i propisima i procedurama za investiranje u energetski sektor u Srpskoj.

Osim Đokića, u Husumu je načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović sa saradnicima.

Opština Nevesinje raspolaže sa velikim potencijalima u oblasti vjetroenergije, a to potvrđuju do sada dodijeljene koncesije za izgradnju vjetroelektrana, navedeno je u saopštenju.

Zainteresovani investitori i buduće partnerske kompanije prihvatile su poziv da posjete Republiku Srpsku.

Sajam vjetroenergije u gradu Husum je jedan od najvećih međunarodnih događaja u ovoj oblasti, koji godišnje okuplja oko 1000 izlagača iz 40 zemalja svijeta.