Sindikalci zabrinuti

Da li "Željeznice Srpske" odlaze u stečaj?

  • 12.01.2020. 21:24

Kakva je sudbina "Željeznica Republike Srpske" nije jasno sindikalnim predstavnicima, koji poručuju da će ovih dana, na tu temu, malo detaljnije porazgovarati sa upravom preduzeća.

Pitaju se šta tačno podrazumijeva  "Plan finansijskog i operativnog restruktuiranja Željeznica Republike Srpske", koji je uprava preduzeća, krajem prošle godine dala na uvid Vladi Srpske. Rado bi da znaju i više o tome šta tačno radi konsultant za provođenje cijelog plana, ali i to da li je preduzeće na putu za stečaj. 

"Radi pojašnjenja samog tog termina stečaja i da vidimo šta taj konsultant, i koje će to biti njegove ovlasti i radnje. Malo znači detaljnije da nas informiše, pošto bi trebali sidnikati kao predstavnici radnika da imaju aktivniju ulogu u procesu restrukturiranja", kaže Goran Čamdžić, predsjednik Sindikata radnika za održavanje šinskih vozila u "Željeznicama Republike Srpske".

Od stečaja nema ništa, još ranije su poručili iz resornog ministarstva. Pojasnili su da se proces restrukturiranja vrši kroz Zakon o stečaju, ali samo proceduralno. Tako će se, prema pomenutom Zakonu izvršiti dokapitalizacija, a Vlada Srpske će postati vlasnik više od 99 odsto preduzeća. Da će se priča odvijati prema tom scenariju, već su načuli i pojedini sindikalci. 

"Što se tiče nekakvih priča o stečaju, informacije koje ja imam, da je to korišćenje dijela zakona da bi se izvršila dokapitalizacija  za određena sredstva, tj. za ovaj kredit za koji je garant Vlada i koji vraća Vlada. Znači a bi trebalo dio dionica da se prepiše na Vladu, odnosno da uđe u vlasništvo Vlade s obzirom da sitni akcionari ne ulažu ništa u Žejeznice", kaže Zlatko Marin, predsjednik Samostalnog sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti u "Željeznicama Republike Srpske".

Tek kada se izvrši dokapitalizacija, Vlada će imati mogućnost da ulaže u Željeznice. U planu je modernizacija i reorganizacija tog preduzeća. 

"Željeznice Republike Srpske" su akcionarsko društvo u kojem su mali akcionari vlasnici 21,8 % akcija, a vlasničkim restrukturiranjem je planirano da Vlada Republike Srpske pretvaranjem duga u vlasnički dio u skladu sa odredbama Zakona o stečaju i otkupom akcija malih akcionara, bude vlasnik "Željeznica Republike Srpske".

Sa restrukturiranjem Željeznica počelo se još u martu 2017. godine. Od tada je je riješen problem dugovanja prema radnicima i smanjen je broj zaposlenih za 850. Sve to, kažu u Vladi Srpske, urodilo je plodom jer je to preduzeće već u 2018-oj poslovalo pozitivno.