Da li su greške na aparatima u kladionicama do sada bile na štetu igrača?

  • 09.10.2019. 17:48

Najveći zagovornik protiv novog zakona u udruženju ALPIS su kladionice Mozzart, gdje se nedavno dogodio problem sa aparatom koji je "greškom" igraču isplatio 69.000 KM...

U posljednje vrijeme se u medijima mnogo piše o novom zakonu koji je usvojila Skupština Republike Srpske u martu ove godine. 

Natpisi, uglavnom, dolaze kroz plaćene tekstove koji se pojavljuju od udruženja kladioničara ALPIS. 

Neistinama ili poluistinama i navodeći primjere koji ne odgovaraju istini pojedini kladioničari pokušavaju obmanuti javnost i stvoriti negativno mišljenje o novom zakonu. 

Država je odlučila zavesti red u ovoj oblasti uvođenjem rigoroznih mjera kontrole i sertifikovanja aparata za igre na sreću. 

Najveći zagovornik protiv novog zakona u tom udruženju su kladionice Mozzart. 

Slučaj greške aparata u Mozzartovoj kladionici gdje je aparat “greškom” isplatio igraču 69.000 KM postavlja pitanje da li su aparati greškom uzimali veći procenat nego što je to zakon propisivao i na taj način oštetili same igrače za mnogo veće sume nego što je ova “greška” u Mozzart kladionici.

U ovom pitanju treba tražiti odgovor na medijske natpise kojim se vrše napadi na novi zakon. 

Sigurno da bi priređivačima bilo mnogo bolje da novi zakon ne zaživi i da mogu da rade po starom, odnosno da nemaju kontrolu ni nad aparatima ni nad svojim poslovanjem i da plaćaju porez kao do sada, koji je bio nekoliko puta manji od poreza koji su građani plaćali za osnovne životne potrebe. 

Novim zakonom je predviđeno da se aparati sertifikuju i kontrolišu od nadležnih laboratorija kako ne bi mogli da se stavljaju u promet neprovjereni i neispravni softveri i aparati, čime bi se izbjegle i ovakve situacije. 

Isto tako, zakonom je predviđena kontrola prihoda u realnom vremenu pa priređivači neće moći plaćati porez paušalno i po svojoj procjeni. 

Zagovornici novog zakona se nadaju  da će državni organi istrajati i sprovesti u praksu novi zakon i nova pravila igre za priređivače i da će se u ovoj branši zavesti red i kontrola poslovanja.