Ekonomska stabilnost

Cvijanović: Srpska nema ni finansijskih, ni problema s javnim dugom

  • 30.08.2018. 14:13

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas da Srpska nema finansijskih niti problema sa javnim dugom koji je smanjen, a cilj je da bude 38 odsto u bruto domaćem proizvodu.

"Otplatna tabela sada izgleda sasvim drugačije. Dug u bruto domaćem proizvodu iznosi 40, a cilj je da bude 38 odsto i sigurno je da se krećemo u dobrom pravcu i nema potrebe da ovo pitanje problematizujemo", rekla je Cvijanovićeva. 

Ona je istakla da se ne može porediti način prikazivanja duga u Srpskoj i Federaciji BiH. 

"U FBiH ukupni dug je 1,4 milijarde KM, gdje imaju neisplaćene obaveze za povezivanje radnog staža i doprinose. To je evidentirano negdje sa strane, a kod nas su te stvari ubačene u budžet", pojasnila je Cvijanovićeva. 

Ona je navela da u FBiH nema konsolidovanog izvještaja jer je nemoguće povući sve pokazatelje iz kantona da bi se vidjelo ukupno zaduženje. 

"Prema tome, neuporedive su te stvari i nema nikakve zaduženosti, dogodine ćemo biti u još boljoj poziciji, a otplata će biti lakša i tu ćemo ići silaznom linijom", dodala je Cvijanovićeva. 

Prema njenim riječima, 60 miliona KM od klirinškog duga Srpska nije koristila godinu dana. 

"Kada smo dobili novac opozicija je pričala da će ići na krpljenje budžetskih rupa. Od ovog novca se realizuju brojni projekti u Republici Srpskoj, a tome smo iz viška prihoda dodali novac za javne investicije i onaj koji smo dobili iz Srbije. Zato imamo 125 miliona KM za projekte", zaključila je Cvijanovićeva.

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)