Plenarna sjednica Međunarodnog ekonomskog foruma 

Cvijanović: Situacija na globalnom planu se mijenja 

  • 07.06.2019. 19:05

Globalna ekonomija je u porastu ali su međunarodni trgovinski odnosi u krizi. Sjedinjene Američke Države su možda i najviše krive za takvu situaciju, ali i to što je ekonomski jaz sve veći - to je jedna od poruka ruskog predsjednika, Vladimira Putina, sa Plenarne sjednice Međunarodnog ekonomskog foruma. 

Putin smatra da je u toku pokušaj da se stvore dva svijeta. Kaže - jedni imaju pristup najnovijim sistemima obrazovanja, zdravstva i najmodernijim tehnologijama, dok drugi nemaju ni vodu za piće. Sve je manja šansa da se zemlje u takvoj situaciji izvuku iz siromaštva. 

"Sistem koji se bude zasnivao na nepravdi, nikada neće biti stabilan. Problemi se gomilaju godinama a nisu se rješavali kako treba. Neki su se igrali najvećih svjetskih policajaca i sada imamo ovakvu situaciju. Neki ne mogu da se pomire sa činjenicom da su se pojavili novi ekonomski centri, porasla je uloga regionalnih valuta i promijenio se balans snaga i interesa. Da to nekima smeta jasno je i iz pokušaja SAD-a da se kineski gigant Huavei izbaci sa svjetskog tržišta. To bi mogao da bude prvi znak tehnološkog rata," rekao je Putin. 

Američka valuta je valuta pritiska ali i ona slabi, smatra Putin. Na pokušaj Vašingtona da Pekingu zada udarac preko Huaveija, nije se mnogo osvrtao kineski predsjednik. Si Điping iz Sankt Peterburga poručuje da zemlja koju vodi nastavlja da otvara pristup novom tržištu.

"Spremni smo da dijelimo svoje tehnologije sa našim pertnerima. Čvrsto ćemo se držati principa ekonomske globalizacije. Spremni smo da dijelimo svoje tehnologije sa partnerima i stvaraćemo dobronamjernu atmosferu za konkurenciju," kaže Si Điping.

Rusija i Kina su velike svjetske ekonomske sile, to se vidi na svakom koraku, poručuje iz Sankt Peterburga predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović. Prisustvovala je, sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, plenarnoj sjednici. Rusija je, iako pod sankcijama, pokazala sposobnost da okupi lidere. Sva pitanja koja su važna za globalnu ekonomiju i odnose među državama bila su na plenarnoj sjednici, kaže Cvijanovićeva. 

"Naravno da su ključne pozicije koje su iznijeli dva predsjednika i mogu reći da je cijeli Forum protekao na fonu toga šta znači saradnja između Rusije i Kine, ali i sa ostatkom svijeta. Svako ko danas razmišlja o investicijama i ekonomiji i održivom razvoju, su oni računaju i na Kinu i Rusiju, ali i neke druge izrastajuće sile na globalnom planu. Očito je da postoji jaz izmjeđu onih koji su razvijeniji i onih koji to nisu sa aspekta novih stvari i tehonologija koje se danas uvode u svijetu, prave se i nejednake šanse," rekla je Cvijanovićeva.

Rusija ima svoju šansu uprkos sankcijama koje su joj nametnute. Analitičari su danas poručili da to najbolje pokazuju i oni koji su najžešći zagovornici sankcija, a koji su ovih dana u Sankt Peterburgu, gdje upravo sa Rusijom održavaju biznis forume. Smatraju da je to licemjerno, ali da je svima jasno da se situacija na globalnom planu mijenja i da se, bez obzira na cijenu, svi okreću onima koji preuzimaju igru. Zato je važno i da Republika Srpska ima svoje mjesto na forumu, poruka je Željke Cvijanović nakon Plenarne sjednice.  

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.