MMF

Članice se obavezale da će ojačati dijalog o trgovini

  • 13.10.2018. 10:44

Međunarodni monetarni fond (MMF) saopštio je danas da su se članice obavezale da će se uzdržati od konkurentne devaluacije valuta i da će ojačati dijalog po pitanju trgovine.

Sporazum je postignut u vrijeme kada je američki ministar finansija Stiv Mnačin izrazio zabrinutost zbog slabljenja kineske valute juan u odnosu na dolar. 

Vašington sumnja da je mogući cilj slabljenja juana kako bi kineski izvoz ostvario prednost u trgovini i time ublažio posljedice carina koje su SAD uvele Pekingu. 

Na indonezijskom ostrvu Bali održava se godišnji sastanak MMF-a i Svjetske banke. 

U komunikeu koji je objavio Upravni odbor MMF-a navodi se da su se članice saglasile da će razgovarati o načinima poboljšanja rada Svjetske trgovinske organizacije kako bi efikasnije bili rješavani trgovinski sporovi. 

"Priznajemo da su slobodna, poštena trgovina robom i uslugama i investicije ključni faktori privrednog rasta i formiranja radnih mjesta. Uzdržaćemo se od devaluacija monete i nećemo koristiti vrijednost valuta za konkurentne svrhe", navodi se u saopštenju Upravnog odbora MMF-a. 

Analitičari ističu da je strahovanje od eskalacije globalnih trgovinskih tenzija i povećanje kamatne stope SAD moglo omesti rast izazvalo turbulencije na globalnim tržištima u proteklih nekoliko dana. 

"Oporavak ekonomije je sve više nejednak i prethodno označeni rizici su se djelimično i ostvarili", naglašava se u komunikeu. 

Amerika i Kina su u proteklih nekoliko mjeseci obostrano uvele carine u vrijednosti od više milijardi dolara na raznu robu. 
 

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.