Domaći uzgajivači u panici

Cijene tovnih svinja u Srpskoj nikad niže

  • 16.08.2018. 19:53

Domaći uzgajivači tovnih svinja su na rubu propasti - upozoravaju svinjari iz Lijevča. Savo Radivojac iz Trošelja kod Nove Topole, kaže da se tovljenici prodaju u bescijenje, iako je sezona u toku. Ako cijena ne poraste, moraće da smanji proizvodnju - a možda čak i da je prekine.

"Ja sam od prošle godine razmišljao - biće bolje, biće bolje, ali godinu dana se već gubi svaki dan na svinji. Svinja kad nije tri marke, prodajna cijena plus PDV, znate sigurno da ne možete platiti ni ono goriva i vode što potroše, a kamo li šta da zaradite", priča Savo Radivojac.

Cijena tovljenika u Srpskoj je trenutno 2,5 KM po kilogramu. Proizvodnja po toj cijeni nije rentabilna, ocjenjuju u Udruženju svinjara Srpske. Kažu da su im potrebne kakve-takve zaštitne mjere.

"Može se, na neki način, ova pretjerana otvorenost našeg tržišta, da se uskladi sa evropskim tržištem koje ima sezonske mjere zabrane uvoza. Ako ništa, bar u špicu sezone. Kod nas nikad nijedna mjera nije uvedena da bi se zaštitila bilo koja oblast, ne samo svinjarstvo", kaže Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS.

Uvoz tzv. "svinjske konfekcije" - mesa lošeg kvaliteta - najveći je problem svinjara u Srpskoj. Ako se uvoz koliko-toliko stavi pod kontrolu, mogli bi da stabilizuju proizvodnju i prodaju. U resoru poljoprivrede optužuju Ministarstvo spoljne trgovine da ništa ne radi da pomogne svinjarima.

"Mi smo apelovali i apelujemo na Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa da zaustavi bar u ovom periodu, narednih mjesec-dva dana, uvoz zamrznutog svinjskog mesa, kako bi naši proizvođači mogli da prodaju svoje viškove", kaže Zoran Maletić, pomoćnik ministra poljoprivrede RS.

Iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa odgovaraju - ruke su nam vezane. Da bi oni reagovali, kažu da sami proizvođači moraju da podnesu zahtjev za uvođenje zaštitnih mjera, što se do sada nije desilo.

"U ovoj strogoj proceduri, odgovornost dokazivanja ispunjenosti uslova za uvođenje zaštitnih mjera je na samim proizvođačima koji, da bi mogli pokrenuti ovaj postupak prema propisima, moraju okupiti najmanje 50 odsto proizvođača iz BiH", poručuju iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Dok čekaju da se završe razne procedure - uzgajivači tovnih svinja su u stalnom gubitku. Po sadašnjim otkupnim cijenama, procjenjuju da gube i do 50 maraka po svinji.