Cijene nafte pale u iščekivanju odluke OPEK o proizvodnji

  • 02.12.2020. 17:02

Cijene nafte su pale danas jer tržišta iščekuju dogovor grupe OPEK+ o proizvodnji, mada je britansko odobrenje Fajzerove vakcine protiv Kovida-19 podgrijalo nade da će se potražnja za gorivom snažnije oporaviti.

Na pad cijena je uticao neočekivani skok zaliha "crnog zlata" u Sjedinjenim Državama i neizvjesnost koju je stvorilo dvodnevno odlaganje zvaničnog sastanka Organizacije zemalja izvoznica nafte i njenih saveznika na kojem treba da padne odluka o tome da li će povećati proizvodnju u januaru.

Fjučersi sjevernomorske nafte Brent pojeftinili su za 13 centi ili 0,3 odsto, na 47,29 dolara za barel na popodnevnom trgovanju u 13:32 časova po srednjoevropskom vremennu, dok je američka WTI nafta oslabila za 16 centi ili 0,4 procenta, na 44,39 dolara po barelu, prenosi Rojters.

Današnji podaci Američkog instituta za naftu pokazali su da su zalihe sirove nafte u SAD porasle prošle nedjelje za 4,1 milion barela, dok su analitičari u anketi britanske agencije predviđali povećanje od 2,4 miliona barela.

"Trgovci ne nameravaju da pretjerano rizikuju danas, jer čekaju konačni ishod sastanka grupe OPEK+ u četvrtak. Kada su ulozi toliko visoki, opasno je gurati cijene mnogo naprijed", kaže Bjornar Tonhaugen, šef sektora za tržišta nafte u kompaniji Ristad Enerdži.

Grupa OPEK+ pomjerila je razgovore o proizvodnji nafte u 2021. godini, koji su bili najavljeni za utorak, na četvrtak.

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) saopštili su ove nedjelje da će se, iako bi mogli da podrže inicijalni plan OPEK o povećanju pumpanja u januaru, boriti za to da se nastavi sa istim dubokim rezovima proizvodnje i tokom 2021. godine.

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)