poskupljenje

Cijene nafte neznatno porasle uprkos širenju omikrona

  • Извор: Агенције
  • 30.12.2021. 11:37

Cijene nafte su produžile danas višednevni rast podstaknute podacima da je potražnja za gorivom u SAD-u i dalje jaka uprkos naglom povećanju broja zaraženih omikron sojem virusa korona.

Fjučersi sjevernomorske nafte Brent su porasli za 24 centa ili 0,3 posto, na 79,47 dolara po barelu na azijskom trgovanju u 5:02 časova po srednjoevropskom vremenu, nastavljajući uspon četvrti uzastopni dan.

Cijena fjučersa američke nafte WTI ojačala je za 26 centi ili za 0,3 procenta, na 76,82 dolara za barel sedmu sesiju zaredom, izvještava Rojters.

"Cijene nafte su tokom noći porasle zahvaljujući većem padu zaliha sirove nafte i benzina u Sjedinjenim Državama nego što se očekivalo i smanjenju nervoze zbog virusa“, izjavio je Džefri Halej, viši tržišni analitičar u brokerskoj kući Oanda.

Najnoviji podaci američke Uprave za energetske informacije (EIA) pokazuju da su zalihe sirove nafte pale za 3,6 miliona barela u sedmici završenoj 24. decembra, što je iznad očekivanja analitičara koje je anketirao Rojters.

Zalihe benzina i destilata su takođe pale, na iznenađenje analitičara koji su predviđali rast, što ukazuje na to da potražnja za gorivom ostaje jaka uprkos rekordnom broju slučajeva kovida-19 u Sjedinjenim Državama.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njihovi saveznici, grupa poznata kao OPEK+, sastaće se 4. januara kako bi odlučila da li će nastaviti s povećanjem proizvodnje u februaru.

Saudijski kralj Salman izjavio je u srijedu da je sporazum grupe OPEK+ o proizvodnji "od suštinskog značaja" za stabilnost tržišta nafte i naglasio potrebu da se proizvođači pridržavaju dogovora.

Globalne cijene nafte su se oporavile za 50 do 60 posto u 2021. jer se potražnja za gorivom gotovo vratila na nivo prije pandemije, dok je sporazum OPEK+ alijanse o snažnom smanjenju pumpanja tokom većeg dijela godine neutralisao višak ponude koja je pritiskala tržište.

Kina, najveći svjetski uvoznik sirove nafte, podijelila je prvu seriju uvoznih kvota za 2022. uglavnom nezavisnim rafinerijama, u ukupnom iznosu od 109,03 miliona tona, što je za 11 procenata ispod kvote iz prethodne godine, rekli su izvori iz naftne industrije, navodi Rojters.

Тагови:
  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина