Berza

Cijene crnog zlata opet porasle

17:49, 10.05.2019.
Izvor: Tanjug
Thumbnail
Cijene nafte su danas ojačale, jer su rastuće tenzije u Iranu i u još nekim područjima nastavile da vrše pritisak na strani ponude.

Naftni fjučersi u Njujorku poskupili su za 0,3 odsto, prenosi njujorška agencija "Blumberg".

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u junu skuplja je za 18 centi na 61,88 barela na Njujorškoj berzi, nakon što je prethodni dan porasla za čak 1,3 odsto.

Istovremeno, sjevernomorska nafta "brent" poskupila je za 44 centa ili 0,6 odsto na 70,83 dolara za barel na Londonskoj ICE berzi.

Cijene nafte su ove nedjelje oscilirale između dobitaka i gubitaka, jer su investitori procjenjivali efekte američko-kineskog trgovinskog spora na tržište, koji bi moglo da podstakne rast tražnje.

Ipak, prijetnju po pojačanu tražnju za naftom neutralisali su najnoviji podaci koji su pokazali da su se iranske isporuke sunovratile ovog mjeseca, budući da, kako navodi "Blumberg", nije viđen ni jedan jedini brod kako napušta iranske terminale na putu za inostrane luke.

Rastuće tenzije između Vašingtona i Teherana, i vjerovatnoća daljeg pada proizvodnje nafte u Venecueli, nastavili su da ukazuju na rizike kada je u pitanju ponuda tog energenta.

Ipak, potrebe svijeta za naftom bi mogle da budu manje od očekivanja, ako američko-kineski trgovinski spor pogodi rast globalne ekonomije, ocjenjuje njujorška agencija.