Poslovni forum u Beogradu

Čepurin: Velike šanse da se osnaži ekonomsko prisustvo Rusije u Srbiji

  • 30.05.2019. 17:12

Rusija ima velike planove za budućnost rusko-srpskih odnosa i može da se očekuje veliki napredak u budućnosti, tako da, bez obzira na izazove, postoje velike šanse da Rusija osnaži svoje ekonomsko prisustvo u Srbiji, rekao je ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin.

Čepurin je, na poslovnom forumu u Beogradu u organizaciji Sberbanke, rekao da će u Srbiju doći ruski "Roskosmos", kao i da ruski tehnološki gigant "Kasperski" razmatra širenje u Srbiji. 

"Rusija ima mogućnost da širi svoj ekonomski uticaj, tome težimo i moramo da brzo postignemo ciljeve. Imamo političku stabilnost, tu su i drugi uslovi koji nas inspirišu da riješimo sve međunarodne izazove, da rastemo u narednih nekoliko godina, što će se odraziti i na naše odnose sa Srbijom", rekao je on. 

Čepurin je naveo da je Rusija zvanično treći najveći trgovinski partner Srbije, ali i da je, kada se cifre pogledaju iz drugačijeg ugla, Rusija zapravo na drugom mjestu i blizu je Njemačke, prenio je "Sputnjik". 

On je napomenuo da se trgovinski promet između Srbije i Rusije prošle godine povećao za 20 odsto i taj trend je nastavljen u prvom kvartalu ove godine. 

"Kada se bude uradio gasovod kroz Srbiju, modernizacija Banatskog dvora i s obzirom na ruske kompanije koje razmatraju poslovanje u Srbiji, poput "Roskosmosa", koji će takođe doći u Srbiju, videćemo širenje mogućnosti za rast i saradnju sa bankarskim sektorom, posebno Zberbankom", rekao je Čepurin. 

On je ocijenio da bi Sberbanka trebalo da posluje u Srbiji, jer je Srbija, kako kaže, tržište koje obećava i pokazuje pozitivnu dinamiku i trendove za plodonosnu rusko-srpsku saradnju. 

Čepurin je naveo da pojedine ruske kompanije već posluju u Srbiji, poput "Jandeksa", koji je prisutan sa taksi uslugama, te da su građani zadovoljni uslugama ove kompanije.