Predsjednik Vlade Srbije

Brnabić: Zemlja ima odlične ekonomske pokazatelje

  • 19.11.2020. 14:53

Privreda u Srbiji je ove godine pokazala žilavost, što je uticalo na to da zemlja ima odlične ekonomske pokazatelje, rekla je danas predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić.

"Naša predviđanja su da ćemo završiti ovu godinu sa padom bruto domaćeg proizvoda (BDP) od minus jedan. Trudimo se da to bude minus 0,7 odsto, prema procenama Ministarstva finansija biće jedan, ali i to je najbolji rezultat u Evropi", rekla je Brnabićeva na onlajn predstavljanju "Bele knjige" Savjeta stranih investitora u Srbiji.

Ona je navela da je nezaposlenost pala na 7,3 odsto, a da je javni dug trenutno na nivou od 57 odsto BDP-a.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da će Unija do ljeta osmisliti ekonomske mjere podrške Srbiji i cijelom regionu i naveo da je situacija, što se ekonomije tiče, u Srbiji mnogo bolja nego u drugim dijelovima Evrope.

"EU će staviti na raspolaganje fondove koji će pomoći regionu da podstakne ekonomski rast, imamo investicioni plan koji će donijeti dodatne benefite", istakao je Fabrici na predstavljanju "Bele knjige".

On je ocijenio da je Srbija dostigla određeni napredak u ekonomiji u ovoj godini, a da je Evropska komisija ohrabruje da još više uradi u oblasti vladavine prava.

"Srbija je postigla određeni napredak u ekonomiji, na primjer u oblasti transporta je napravila najbrži napredak u odnosu na druge oblasti, ali svakako postoji još prostora za unapređenje. Kaže se u izveštaju, kada je riječ o privredi, da je Srbija između dobrog i srednjeg nivoa pripremljenosti, što ukazuje na pozitivno", rekao je Fabrici.

Savjet stranih investitora predstavio je najvišim predstavnicima Vlade Srbije i državnih organa, kao i ambasada i privrede "Belu knjigu 2020", koja sadrži preporuke za podršku privrednom rastu i boljem životu građana.

Zbog epidemiološke situacije "Bela knjiga" je predstavljena onlajn.
 

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)