Traže reciprocitet

Brisel blokira kineske investicije u EU?

  • 20.03.2019. 22:59

Lideri Evropske unije će na samitu u četvrtak vjerovatno podržati zakon kojim će se ograničiti pristup kineskih kompanija javnoj nabavci u EU, vrijednoj 2,4 biliona evra godišnje.

To bi u praksi značilo dramatično ograničavanje učešća kineskih kompanija u velikim javnim projektima poput izgradnje željezničke, telekomunikacijske i druge infrastrukture. Ovo bi bio logičan nastavak na prošlosedmično proglašenje Kine "sistemskim suparnikom" EU-a.

Kako piše portal Politico, mnoge članice Evropske unije, prije svega Njemačka i Francuska, sve su više frustrirane što su njihove vodeće kompanije isključene iz kineskih projekata kao što je brza željeznička mreža duga sto hiljada kilometara ili olimpijski objekti na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008., dok EU otvara svoje domaće tržište kineskim ponuđačima u tenderima.

"Moramo osigurati da nemamo unilateralni protekcionizam, ali i reagovati na recipročan način na razvoj situacije u svjetskoj trgovini. Njemačka je zemlja koja se zalaže za slobodnu trgovinu, ali isto tako moramo štititi svoje interese. Zato ćemo, zajedno s Francuskom, iznijeti prijedlog u tom smislu", rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Zvaničnici Evropske komisije takođe naglašavaju kako Brisel želi da se zemlje članice slože oko strategije reciprociteta na samitu u četvrtak.

Francuski predsjednik Emanuel Makron na neki način predvodi ovu inicijativu za reciprocitetom u javnim nabavkama, ali strategija dosad nije imala previše uspjeha. Francuska već dugo tvrdi da Evropa treba blokirati učešće kompanija iz zemalja koje ne dopuštaju EU kompanijama učešće na svojim javnim tenderima.

Kina je tu primarna meta, ali ova strategija reciprociteta vrijedila bi i za druge zemlje koje zatvaraju vlastita tržišta od konkurencije izvana: Rusiju, Tursku, Indiju, Indoneziju, Japan i Južnu Koreju, među ostalima.

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута, очекују вас најновије информације и занимљивости из земље и свијета, интересантни гости и саговорници.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Емисија: Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Величанствени вијек: Косем (12+)

    Тридесет седам година од смрти Сулејмана Величанственог започиње запањујућа прича о владарици Османског Царства Махпеyкер Кöсем Султан.