Podrška sa 900 hiljada maraka

Boris Pašalić posjetio fabriku Sava

  • 03.04.2019. 15:26

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede podržava prehrambenu industriju kroz nekoliko mjera iz redovnih podsticaja, a u okviru projekta IFAD čija je ukupna vrijednost  2,1 milion, podržava fabriku Sava sa 900.000 KM. To podrazumijeva da se podrže proizvođači koji će sa fabrikom sklopiti ugovor o proizvodnji, kaže resorni ministar Boris Pašalić.

"Ako što će obezbjediti proizvođačima 40% od investicije koja je potrebna za proizvodnju, a iz te proizvodnje će zapravo proizvodi da završe upravo ovdje u ovoj prehrambenoj industriji. Pored ministarstva poljoprivrede, podrška 10% dolazi i iz lokalne zajednice, a ostatak ulažu zajedno Sava i sami proizvođači", kaže Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Prije desetak dana održan je sastanak na temu formiranja klastera na kom je formiran inicijativni odbor, a nastavljaju se aktivnosti na biznis planovima. Najveće benefite imaće poljoprivredni proizvođači koji sirovinu i svoje proizvode predaju u fabriku Sava. U punom kapacitetu, administrativno i materijalno fabrika je uključena u taj projekat, kaže direktor Stevo Filipović.

"Želim da se zahvalim ministarstvu na aktivnostima koje su preduzeli, da u narednom periodu napravimo iskorak za dobro i Republike Srpske, i Bijeljine i fabrike, a na prvom mjestu polj. proizvođača. Da rade u ambijentu gdje imaju podršku i da plod njihovog rada na kraju bude verifikovan kroz saradnju sa Savom. Moram da istaknem da mi sirovinu koju kupimo na području RS preradimo u finalan, gotov proizvod i 80% naše proizvodnje izvezemo u inostranstvo, gdje se taj novac vraća i krajnja potrošnja je u Republici Srpskoj", kaže Stevo Filipović, direktor Prehrambene industrije "Sava".

Zahvaljujući saradnji sa Ministarstvom može se napraviti veliki iskorak i da od funkcionisanja fabrike Sava na zavidnom nivou koristi imaju proizvođači, prerađivači, grad, ali i Vlada Republike Srpske, kaže Filipović. Za naredni period najavljuje intezivniju preradu jabuke, koju kupuju na domaćem tržištu Republike Srpske, do prispjeća novih plodova, a fabrika će aktivno raditi 365 dana.