Poslovni susret

ATV dobila međunarodno priznatu potvrdu kvaliteta poslovanja

  • 20.07.2018. 11:16

Bisnode je u saradnji s Privrednom komorom Republike Srpske organizovao juče (19. 07.) poslovni susret bonitetno izvrsnih kompanija Republike Srpske.

Predstavnici najreprezentativnijih firmi RS-a imali su priliku čuti kratku analizu stanja privrede protekle godine a dio bonitetno izvrsnih kompanija je preuzelo Bisnode sertifikat bonitetne izvrsnosti, međunarodno priznatu potvrdu kvaliteta svog poslovanja.

Dio njih bili su predstavnici elitnog dijela privrede Republike Srpske - kompanije sa zlatnom bonitetnom izvrsnošću, kojoj pripada svega sedam odsto od ukupnog broja bonitetno izvrsnih kompanija RS.


„Biti nosilac sertifikata bonitetne izvrsnosti jedno je od rijetkih međunarodnih priznanja kojim dokazujete svojim potencijalnim partnerima da ste odgovorno i kvalitetno vođenakompanija s kojom treba poslovati“,izjavila je direktorica Bisnode BH Zlata Mulać Jagličić, koja je i uručila sertifikate bonitetne izvrsnosti predstavnicima firmi:TORZOKOM Prijedor, WVP a.d. Banja Luka, KRAJINAPETROL a.d. Banja Luka, ULTIMAX Banja Luka, BIOMEDIC Banja Luka, ALTERNATIVNA TELEVIZIJA Banja Luka kao i posebna priznanja, serifikat Zlatne bonitetne izvrsnosti - nadprosječne vrijednosti kompanije koja tri godine za redom iskazuje najvišu ocjenu izvrsnosti koji su uručeni kompanijamaTotal trade d.o.o  Doboj; M&I SYSTEMS  d.o.o.  Banja Luka; URBIS CENTAR d.o.o. Banja Luka i ELNOS BL D.O.O. Banja Luka.


Bonitetnu izvrsnost imaju samo najbolje kompanije koje ispunjavanju najviše standarde poslovne etike i koje su se pokazale u dužem vremenskom razdoblju kao pouzdan poslovni partner koji zaslužuje pažnju i povjerenje, poput kompanija SAMATINI Banja Luka i VSC a.d. Banja Luka. Bisnode sertifikat bonitetne izvrsnosti potvrđuje da su takve kompanije ravnopravne sa najboljim kompanijama u Evropi, jer je za ocjenu korištena jednaka metodologija, razvijana kroz tri decenije rada velikog broja analitičkih stručnjaka iz 19 zemalja Evrope u kojima Bisnode djeluje.


Bonitetno izvrsne kompanije u Republici Srpskoj čine svega 21% njenog ukupnog broja kompanija, ali zato ostvaruju 62% ukupnih prihoda i 70% ukupne neto dobiti ovog entiteta a zapošljavaju 55% od ukupnog broja zaposlenih u RS.Ovakvi pokazatelji rezultata bonitetno izvrsnih kompanija i njihov doprinos privredi svoje regije najbolje govore o značaju ove međunarodno priznate ocjene kvaliteta rada kompanija.


Stoga je i Privredna komora Republike Srpske rado učestvovala u organizaciji poslovnog susreta koji promovira bonitetno izvrsne kompanije RS-a.

”Privredna komora Republike Srpske ponosna je na dobre rezultate i uspjeh naših kompanija. Posebnu pažnju posvećujemo promociji uspješnih kompanija, a jedan od primjera je i tradicionalni izbor najuspješnijih u privredi Srpske, na kojoj nagrađujemo najbolje. Upravo su ove kompanije naši najbolji ambasadori i treba da budu primjer ostalima da je, i u ovako složenim uslovima poslovanja, moguće ostvariti dobre poslovne rezultate.Takođe, ovakve manifestacije još jedna su prilika za dodatnu afirmaciju naše privrede, ali i da se skrene pažnja nosiocima vlasti na važnost kreiranja što povoljnijih uslova poslovanja, na kojima Privredna komora Republike Srpske godinama insistira, kako bi što više domaćih privrednih društava poboljšalo svoju konkurentnost, i na domaćem i na stranim tržištima, i ostvarilo još bolje poslovne rezultate”, izjavila je Dragica Ristić, direktorice Privredne komore Republike Srpske, i dodala: ”Današnji događaj je prilika da se da se razmijene informacije o rezultatima poslovanja i sveukupnim razvojnim pokazateljima u Republici Srpskoj, ali i prilika da se naglasi važnost privatnog sektora i afirmiše njegova uloga u društvu. U isto vrijeme svi zajednički moramo nastojati stvoriti što bolji poslovni ambijent i uticati na otvaranje kvalitetnih radnih mjesta i poboljšanje uslova rada i poslovanja.“


Vjerujemo da su privrednici Republike Srpske ponosni na svoje rezultate i da će oni biti razlog da sa još više žara i uz više truda nastave biti sve bolji i bolji. U tome će ih svakako podržati i Privredna Komora RS kao i analitička kuća Bisnode. 


Rezultate privrede Republike Srpske predstavila je Tatjana Vujinović, samostalni stručni saradnik za analize i finansije Područne privredne komore Banja Luka. 

STANJE PRIVREDE REPUBLIKE SRPSKE U 2017. GODINI


Prema podacima APIF-a (Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge a.d. Banja Luka) 9.996 pravnih lica u Republici Srpskoj je  predalo završne finansijske izvještaje za 2017. godinu, a koji su ostvarili  ukupan prihod u iznosu od 19 milijardi i 866 miliona KM , što je za 8,7% u odnosu na 2016. godinu.
Ostvarena neto dobit na nivou Republike Srpske u 2017. godini iznosila je 1,49 milijardi konvertibilnih maraka što je za 15,6% više u odnosu na ostvarenu dobit u 2016. godini. 


Ostvaren je izvoz u vrijednosti od 3,48 milijardi KM, što je u odnosu na ostvareni izvoz u 2016. godini više za 21,2%. Ostvareni uvoz u 2017. godini iznosio je 4,86 milijardi KM i u odnosu na uvoz prethodne godine veći je za 9,7%.  pokrivenost uvoza izvozom u 2017. godini iznosila je 71,6%, dok je u 2016. godini iznosila 64,8%.
Bruto domaći proizvod u Republici Srpskoj, prema prvim podacima, bilježi stopu realnog rasta od 3,1%. 
Industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj, u 2017. godini u odnosu na 2016. godinu, povećana je za 1,2%. 
Broj zaposlenih u industriji u 2017. godini, u odnosu na broj zaposlenih u 2016. godini, povećan je za 4,0%. 
Prosječna godišnja inflacija  iznosila je 0,5%. 

Prosječan broj zaposlenih u Republici Srpskoj, u 2017. godini, iznosio je 260.608 lica, što je u odnosu na prosječan broj zaposlenih u 2016. godini za 2,9%. 


Prosječan broj nezaposlenih u Republici Srpskoj, u 2017. godini iznosio je 120.056 lica, što je u odnosu na prosječan broj nezaposlenih u 2016. godini manje za za 8,8%.

Тагови: