Nastavljen sunovrat

Boingove avione niko neće

  • 18.06.2019. 17:45

Boing je znao da će biti napeto u Parizu, na najvećem avio-sajmu na svijetu, ali ovo je možda gore nego što su očekivali. Za to vrijeme, njegov evropski rival Erbas, zadovoljno trlja ruke.

Prvog dana sajma Boing nije imao nijednu novu narudžbinu aviona, dok je Erebas samo prvog dana zabilježio rezervacije za 123 svoja aviona, navodi konsultantska kuća IBA.iK.

Izvršni direktor kompanije Boing, rekao je da je sajam prilika da uvjeri kupce i dobavljače da se kompanija diže na noge, poslije skandala oko 747 max i svega onoga što je on izazvao.

"Vratićemo ga u vazduh kada bude bezbjedno, i to je najvažnija stvar," rekao je direktor.

Erbas je, poređenja radi, samo od kompanije Er Lize korporejšn iz Los Anđelesa potpisala pismo o namjerama za kupovinu 27 novih aviona.

Međutim, rival američkog proizvođača nema samo time da se pohvali.

Erbas je najavio da počinje sa proizvodnjom novog uskotrupnog aviona dugog dometa, čime bi u toj tržišnoj kategoriji potukao Boinga.

Erbas je, na Sajmu avijacije lansirao avion "A321 XLR", koji će kupcima biti dostupan 2023. godine, a moći će, navodno, da preleti do 7.560 kilometara.

Šef prodaje Kristijan Šerer nije rekao koliko će koštati razvoj ovog tipa aviona, ali je rekao da će to biti znatno jeftinije od izgradnje potpuno novog aviona, jer je reč o nadograđenoj verziji postojećeg "A321".

Na aerošouu se nagađa i da američki Boing razmatra lansiranje novog aviona koji bi po veličini bio nalik "A321 XLR". Takav avion bi, kako se ocenjuje, popunio "jaz" između Boingovog manjeg modela "737" i većih aviona tipa "777" i "787".

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић