Nakon dvije smrtonosne nesreće

Boing smanjuje proizvodnju svog najpopularnijeg aviona

09:15, 06.04.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Američka kompanija "Boing" najavila je da planira da smanji mjesečnu proizvodnju aviona "737 maks" za skoro 20 odsto, nakon dvije smrtonosne nesreće.

Iz "Boinga" ističu da će od sredine aprila proizvodnja biti smanjena na 42 aviona mjesečno. 

Američki i zvaničnici aviokompanija izrazili su uvjerenje da će avioni "Boing 737 maks" ostati prizemljeni na aerodromima širom svijeta najmanje još dva mjeseca ili duže. 

Isporuke "Boingovog" najprodavanijeg modela su zamrznute nakon što su širom svijeta prizemljene sve letjelice te vrste nakon što se 10. marta srušio avion "Etiopijen erlajnza" pri čemu je poginulo 157 putnika i članova posade. 

Pad aviona u Etiopiji i letjelice "Lajon Era" u Indoneziji u oktobru prošle godine, kada je poginulo 189 putnika i članove posade, izazvao je krizu u najvećem svjetskom proizvođaču aviona. 

Direktor "Boinga" Denis Majlenburg izjavio je juče da je kompanija svjesna da je "lanac događaja uzrok obje katastrofe", te da je zajednička veza između dvije nesreće pogrešna aktivacija softvera MCSAS protiv zagušenja rada motora. 

Iz kompanije je naglašeno da neće biti smanjena broja radnih mjesta zbog smanjenja proizvodnje i da će raditi na ublažavanju finansijskog uticaja. 

"Boing" napominje da nastavljaju da uspješno obnavljaju softver na "737 maksu" kako bi se spriječile nove nesreće.