Finansijski debakl

Boing nastavlja da tone

18:08, 19.07.2019.
Izvor: Sputnjik
Thumbnail
Američki proizvođač aviona „Boing“ objavio je danas da će njegova dobit u drugom kvartalu biti umanjena za 4,9 milijardi dolara.

Gubitak je nastao usljed jednokratnog troška koji je kompanija pretrpjela zbog prizemljenja svog aviona „737 max“ širom svijeta, nakon dvije fatalne nesreće.

To će ujedno biti i najveći kvartalni gubitak u istoriji kompanije „Boing“, nakon što kompanija naredne nedjelje objavi svoje finansijske rezultate.

Naime, ukupni troškovi „Boinga“ zbog smanjenog obima prodaje, pada proizvodnje i isplate odštete porodicama žrtava dvije fatalne avionske nesreće, iznosiće 6,6 milijardi dolara, a u tu sumu ne ulaze finansijska sredstva koja će kompanija morati da izdvoji za tužbe, koje će, kako se očekuje, podnijeti članovi porodica nastradalih putnika, izveštava RT.

Boing je saopštio da bi se „737 max“ mogao vratiti u upotrebu na jesen. Taj tip aviona je prizemljen nakon što je jedan „737 max“ pao u Indoneziji u oktobru 2018. godine, a drugi u Etiopiji u martu ove godine. Poginulo je ukupno 346 ljudi.