Fejzbuk podigao vrijednost kriptovalutama 

Bitkoin ponovo iznad 10.000 dolara

16:25, 23.06.2019.
Izvor: B92
Thumbnail
Bitkoin, Etereum, Ripple-ov XRP i Litecoin iznenada su skočili ovog vikenda, pri čemu je Bitkoin, prešao psihološku granicu od 10.000 dolara.

On je time došao do maksimuma od 11.200 dolara na Bitstamp mjenjačnici sa sjedištem u Luksemburgu.

Etereum, Ripl-ovi XRP i Litekoin su ostvarili dvocifrene dobitke, dok je nagli porast uzrokovao da se mnogi prisjete slavnih vremena Bitkoin-a i velikog skoka kriptovaluta krajem 2017. godine.

Tada je, naime, vrijednost Bitkoin-a porasla sa 10.000 dolara na skoro 20.000 dolara za manje od 20 dana.

Da podsjetimo, negde od početka proljeća najpopularnija kriptovaluta na svijetu u konstantnom je blagom rastu vrijednosti, tokom maja njena vrijednost je premašila 8.000 dolara, a rast je nastavljen i u junu, prenosi PC Press.

Analitičari Bitkoin-a i kriptovaluta su pažljivo tražili uzrok naglog skoka vrijednosti, koji je dodao nekih 30 milijardi dolara ukupnoj vrijednosti svih kriptovaluta na svijetu tokom samo dva dana, ovoga puta mnogi spekulišu kako je rast stigao zbog Fejzbuka.

Najava njihovog stablekoina Libre, koji tehnički i finansijski gledano nema mnogo veze s Bitkoin-om, po mišljenju nekih je dao legitimitet kriptovalutama kao takvima. Projekat Libra finansijski su podržale kompanije kao što su PayPal, Visa i Mastercard, što je investitorima ulilo dodatno povjerenje u to da će digitalni novac u budućnosti biti relevantan.