Bitkoin kapitalizuje više od Vize i Masterkarda zajedno

08:29, 17.03.2021.
Izvor: Tanjug
Thumbnail
Vrijednost kriptovalute bitkoin veća je od dvije najveće svjetske kartičarske platne mreže, Vize (Visa) i Masterkarda (Mastercard), čija zajednička tržišna kapitalizacija iznosi 871 milijardu dolara.

Prema posljednjim podacima sa tržišta kriptovaluta, bitkoin trenutno kapitalizuje nešto više od jedan bilion dolara. Digitalna kovanica je od nule stigla do tržišne vrijednosti od 1.000 milijardi dolara 3,6 puta brže od Majkrosofta, prenosi Raša tudej.

Najstarija svjetska digitalna valuta je takođe prošle nedjelje, kada je dostigla rekordnu cijenu od 61.700 dolara, bila vrednija od tri najveće svjetske banke zajedno. Tada se njena tržišna kapitalizacija približila nivou od oko 1,15 biliona dolara, dok je vrijednost "JPMorgana", Benk ov Amerika i Industrijske i komercijalne banke Kine (ICBC) zajedno iznosila 1,08 biliona dolara.

Izvori iz Ekoinometriksa za analitiku kripto-tržišta kažu da je 13. marta vrijednost bitkoina procentualno bila jednaka kao 45 posto sredstava investitora uloženih u zlato i da je odgovarala udjelu od 10 odsto fizičkog tržišta zlata u cijelini, objavio je portal Kointelegraf.

Da bi stvarno pomračio sjaj zlata, bitkoin bi trebalo da se trguje po cijeni od 590.000 dolara, dodaju navedeni izvori.

U utorak popodne, bitkoin se trgovao po cijeni od 54.865 dolara za jedan novčić.