Staša Košarac

BiH već trpi posljedice zbog virusa korona, odluka Hrvatske nas ugrožava

  • 13.03.2020. 10:40

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je da privreda u BiH već trpi određene posljedice pandemije virusa korona i najavio je da će o tome i koracima za zaštitu domaće privrede organizovati sastanak u ponedjeljak, 16. marta, sa predstavnicima Spoljnotrgovinske komore BiH, te privrednih komora Republike Srpske i FBiH.

Košarac je istakao da je globalni problem prouzrokovan širenjem virusa korona eskalirao u regionu.

On je podsjetio da je zbog odluke vlasti u Hrvatskoj da zabrani ulazak osoba na teritoriju ove zemlje, koje su prethodnih dana boravile u Italiji, onemogućen prevoz robe iz Italije u BiH i u suprotnom smjeru i istakao da će insistirati na sastanku i kontaktima sa predstavnicima vlasti u Hrvatskoj u cilju adekvatnog rješavanja ovog problema, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Budući da je Italija drugi najvažniji spoljnotrgovinski partner BiH, Košarac je naglasio da odluka vlasti u Hrvatskoj znatno ugrožava poslovanje domaće privrede i stvara dodatne troškove firmama iz BiH koje se bave izvozom.

"Informisani smo da od 10. marta Hrvatska primjenjuje odredbe koje propisuju da se sva lica koja u ovu zemlju stižu iz 'crvenih zona' podvrgavaju pregledu sanitarnih inspektora na graničnim prelazima, te da će za ona lica, za koja se utvrdi da postoji potreba, biti donesena rješenja o stavljanju u obavezan karantin u trajanju od 14 dana za sve strane državljane", naglasio je Košarac.

On je napomenuo da je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u stalnom kontaktu sa predsjedavajućim Savjeta ministara, predstavnicima Spoljnotrgovinske komore BiH, te privrednih komora iz Republike Srpske i Federacije BiH, ali i sa Ambasadom BiH u Hrvatskoj, da bi se djelovalo u koordinaciji i institucionalno odgovorilo na novonastali problem.

"U svakodnevnom smo kontaktu sa nadležnim institucijama u BiH, te sa Ambasadom BiH u Hrvatskoj. Institucionalna saradnja, razmjena informacija i koordinacija nadležnih institucija od izuzetne su važnosti da bismo preduzeli sve potrebne korake i sa vlastima u Hrvatskoj definisali načine i uslove pod kojima bi, uz poštivanje strogih zdravstvenih kontrola, prevoz robe iz Italije u Republiku Srpsku i Federaciju BiH i u suprotnom smjeru bio što prije omogućen", naglasio je Košarac.