Direkcija za ekonomsko planiranje

BiH ostvarila ekonomski rast od tri odsto

11:30, 16.08.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
BiH je u prošloj godini ostvarila ekonomski rast po stopi od tri odsto u odnosu na 2016. godinu, navodi Direkcija za ekonomsko planiranje BiH u svom biltenu "Ekonomski trendovi - godišnji izvještaj".

Ta procijenjena stopa ekonomskog rasta predstavlja nastavak trenda ekonomskog oporavka u BiH, koji je najvećoj mjeri posljedica povoljnih ekonomskih kretanja u zemljama EU i u nešto manjoj mjeri u zemljama regiona. 

Ekonomski rast u zemljama EU u prošloj godini iznosio je 2,4 odsto u odnosu na 2016. godinu, dok je stopa rasta u zemljama zapadnog Balkana u posmatranom periodu iznosila 2,5 odsto. 

U BiH je u prošloj godini u odnosu na 2016. godinu ostvaren rast fizičkog obima industrijske proizvodnje od 3,1 odsto i bio je praćen povećanjem broja zaposlenih lica u industrijskom sektoru. 

Ovo predstavlja nastavak trenda rasta iz prethodne godine i uglavnom je 
posljedica povoljnog međunarodnog ekonomskog okruženja u zemljama 
EU i regiona. 

Direkcija za ekonomsko planiranje navodi da je ostvarena stopa rasta fizičkog obima proizvodnje u periodu 2017/2016. manja u odnosu na stopu rasta iz 2016/2015. godine, što je isključivo posljedica slabljenja proizvodnje električne energije na godišnjem nivou od oko četiri odsto. 

Do smanjena proizvodnje struje u prošloj godini uticaj je imala nepovoljna hidrološka situacija, što je u hidroelektranama dovela do smanjenja proizvodnje i do 30 odsto.