Rasim Ljajić

Beograd izgubio 400 miliona evra zbog prištinskih taksa

  • 21.11.2019. 11:17

Srbija je zbog prištinskih taksa izgubila gotovo 400 miliona evra, dok su zemlje iz okruženja duplirale svoj izvoz na Kosovo i Metohiju, rekao je srpski ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim LJajić.

LJajić je ocijenio da bi sada, i kada bi taksa bila ukinuta, teško bilo ponovo plasirati srpsku robu na tržište Kosova i Metohije.

On je istakao da su zemlje iz okruženja – Grčka, Mađarska, Bugarska, Slovenija i Hrvatska duplirale svoj izvoz na Kosovo, dok je Makedonija povećala izvoz za 50 odsto.

"Oni su uvoz pića kompenzovali iz Austrije i Makedonije, uvoz benzina iz Makedonije, Grčke i Albanije, šećera iz Francuske i Poljske, ali cijenu plaćaju njihovi potrošači jer su te cijene veće u odnosu na srpske proizvode", rekao je LJajić za RTS povodom godinu dana od kako su prištinske privremene institucije uvele taksu od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH.

On je podsjetio da je prije uvođenja prištinskih taksa, izvoz iz centralne Srbije na Kosovo i Metohiju iznosio na godišnjem nivou 445 miliona evra.

"Ekonomska šteta jeste ogromna, ali dugoročno efekti ovih taksi biće veliki, jer pored kampanje koja se vodi, biće teško ponovo plasirati robu na tržište Kosova i Metohije", rekao je LJajić.

LJajić je rekao da je u 50 miliona evra robe koja je izvezena, uključeno 10,5 miliona evra eklektrične energije, zatim 12,5 miliona evra robe koja je izvezena u decembru prošle godine kada za međunarodne brendove nije važila taksa od 100 odsto.

Prema njegovim riječima, u centralnu Srbiju je uvezeno više sa Kosova i Metohije, 29 miliona evra robe je kupljeno, ali je to za 910.000 evra manje nego u periodu prije uvođenja taksi.

LJajić je rekao da su najveće gubitke pretrpjeli Naftna industrija Srbije /NIS/, koji je imao izvoz od 50,9 miliona evra, zatim "Železara" iz Smedereva, kao i kompanije iz prehrambene industrije.

"Nemamo više na Kosmetu ni `Bambija`, ni `Dijamanta`, `Viktorije`, `Sunoka`...", naveo je LJajić, napominjući da su i kosovski proizvođači gubitnici, jer su pronašli alternativna tržišta, ali sa većom cijenom.

Bivši premijer samoproglašenog Kosova Ramuš Haradinaj je, uvodeći takse od sto odsto na robu iz Srbije i BiH, prije godinu dana rekao da su to ekonomske sankcije Prištine kao odgovor na to što Kosovo nije primljeno u Interpol, ali i na seriju povlačenja priznanja samoproglašene nezavisnosti.