Beč

Banjaluka i Novi Sad predstavili svoje privredne potencijale

  • 03.10.2019. 14:42

U Beču će sutra biti svečano otvorena manifestacija Dani Srbije i Srpske u Austriji. Program je počeo već danas, a Banjaluka i Novi Sad predstavili su svoje privredne potencijale.

Time je zvanično počeo program manifestacije Dani Srbije i Srpske u Austriji. Ovo je prva ovakva manifestacija u Beču.

Prva iza koje su institucionalno stale i Republika Srpska i Srbija. Zvanično biće otvorena sutra u 19 časova i prisustvovaće joj zvanice iz kulturnog života Srpske i Srbije, predstavnici dijaspore i gosti iz javnog života Austrije

Dani Srbije i Srpske u Austriji trajaće do 30. oktobra, a tokom trajanja manifestacije u Beču će biti upriličeno gostovanje pozorišta iz Beograda i Banjaluke, otvaranje nekoliko izložbi i održavanje koncerata. Uz to, bitan dio programa su i prezentacije privrednih i turističkih potencijala Srpske i Srbije.

Zvanično još nije počela, ali je u glavnom gradu Austrije manifestacija Dani Srbije i Srpske već okupila privrednike iz matica i dijaspore. Prvog dana manifestacije, prezentacija privrednih potencijala Banjaluke i Novog Sada. Markus Straser Stokl jedan je od onih kojem je Republika Srpska atraktivna za investicije.

"U Republici Srpskoj smo od 2005. godine, imamo otprilike 400 radnika trenutno. Јedan od glavnih razloga zbog kojih smo izabrali Republiku Srpsku jeste kvalifikovana radna snaga. Mi proizvodimo kablove kao i elektroniku za auto-industriju i razne tipove elektronike", rekao je vlasnik kompanije Network quality management GMBH Markus Straser Stokl.

Štraser kaže, Republika Srpska atraktivna je zbog jednostavne procedure, ali kaže, mana su i dalje carine koje je neophodno platiti. Ipak zbog podrške i radne snage bilježe rast i planiraju širenje. Predstavljanje privrednih potencijala uz kulturne sadržaje dominira manifestacijom koju je podržala i predsjednica Republike zajedno sa Vladama Srpske i Srbije.

"Pokazuje veliki značaj i dugoročnu saradnju između Republike Srpske i Austrije i pokazuje koliko je austrijska privreda zainteresovana ne samo za Republiku Srpsku nego i za regiju generalno. U tom kontekstu nam je važno da pokažemo naše potencijale i da pokažemo da smo spremni za dalje investicije", istakao je šef Predstavništva Republike Srpske u Beču Mladen Filipović.

Kakvi su efekti udruživanja dijaspore sa maticom najbolje znaju oni koji su već ostvarili saradnju i koji okupljaju privrednike. Kažu, potencijala za rast obima razmjene koji je sada oko 100 miliona evra, i dalje ima.

"Imamo dovoljno zajedničkih mogućnosti za saradnju. Јa bih naglasio da je saradnja između malih i srednjih preduzeća koja uglavnom odlikuje ovu strukturu najvažnija saradnja. Ono gdje ja vidim potencijal je metalni sektor Republike Srpske koji izvozi za Austriju, a šansu za austrijske firme na tržištu Republike Srpske vidim u sektoru usluga", izjavio je predsjednik Privredne komore Beča Valter Ruk.

"Bitno je napomenuti da smo mi prije deset godina imali negativanu pokrivenost uvoza izvozom. Danas imamo veoma izražen suficit u robnoj razmjeni, negdje oko 50 odsto je suficit naše robne razmjene", pojasnio je predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić.

Dani Srbije i Srpske u Austriji trajaće do 30. oktobra. Program je najvećim dijelom usmjeren na predstavljanje kulture i umjetnosti Republike Srpske i Srbije publici u Austriji.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:00 Народни митинг "Српска те зове", пренос

    '''Народни митинг "Српска те зове", пренос

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.