"Šarena ljelja"

Banjalučani napravili novi brend na tržištu Srpske

  • 06.06.2020. 11:08

Šarena ljelja je novi brend na tržištu Republike Srpske. Porodica Pepić uzgaja različite lješnjake u Piskavici nadomak Banjaluke. Siniša zajedno sa suprugom posjeduje plantažu površine jedan hektar. Nekada zarasla zemlja danas izgleda sasvim drugačije-puna različitih sorti lješnjaka koje svake godine daju sve više proizvoda. 

Ovo nije običan porodični posao, to je posao u koji se osim truda i rada, ulažu i emocije, kaže Siniša. Ove godine očekuju do 12 kilograma lješnaka po stablu.

"Supruga i ja smo htjeli da imamo nešto svoje, nekakav dodatni izvor prihoda i razmišljali smo o nizu varijanti, nekakvoj prodaji , nekakvoj maloj proizvodnji. analizirali smo sve opcije i došli smo do toga da je poljoprivredna proizvodnja nešto što bi nas ispunjavalo, negdje gdje bi smo mi mogli da uložimo naš trud, svoju ljubav, gdje bi smo mogli da angažuemo i djecu, a isto tako nešto što bi moglo da bude kao i dugoročni posao i generacijski posao. Konkretno lješnik daje plodove 70 godina i upravo je to jedan od razloga zašto smo se odlučili baš za lješnike", kaže Siniša Pepić, Šarena ljelja.

Klinci pomažu roditeljima. Najstarija Ana nam je objasnila da od lista lješnika može da se pravi čaj, ali i ulje od samog lješniika. Nakon višegodišnjeg zalaganja i rada, Pepići su brendirali proizvod, a šarena ljela se od nedavno nalazi u Krajiškoj kući domaćih proizvoda. Lješnjak u šestoj godini doživljava 80 odsto svog potencijala, a u sedmoj 100 %, zbog toga Siniša očekuje da će u narednoh godiini lješnik roditi više nego ove.

Na ovoj plantaži se uzgajaju četiri vrste lješnika, zbog toga se ovaj brend i naziva šarena ljelja. pepići su sa proizvodnjom počeli prije šest godina, a da bi sve izgledalo onako kako danas izgleda, bilo je potrebno puno rada i truda.

Poštovali su sva pravila struke, uz nadzor i preporuku agronoma. Lješnjak zahtjeva cjelogodišnji angažman. Pepići odmaraju samo u zimskom periodu. Svaki slobodan trenutak poslije posla provode na plantaži. To bude i po nekoliko sati konstantnog rada. 

"Sada trenutno se radi na zaštiti, radi se na prihrani i ovdje sada gdje se nalazimo, kroz nekih 20-ak dana biće instaliran i sistem za navodnjavanje. tako da ćemo biti spremni i za vruće ljeto, ako ga ove godine i bude.   "Ambalaža je u vidu platnene vrećice  koja se može i kasnije koristiti nakon konzumacije lješnika dok sam lješnik  plasiran u ljuski zato što je to higijenski najispravniji način plasmana. jezgro, kako su naši kupci navikli da kupuju lješnik može van ljuske da bude, da zadrži sva svojstva tek četiri mjeseca može se produžiti za neka dva mjeseca. najbolje je kupovati lješnik u ljuski i sam lupati lješnik i dolaziti do jezgra", kaže Pepić.

Pepići ne planiraju da stanu na proizvodnji lješnika. Sljedeće je proizvodnja ulja od tog oraščatog voća. poznato je da je ulje od lješnjaka zdravije i od maslinovog.

Тагови: