Aprilski minimalac dobilo 22.000 radnika, rok za prijavu do 10. juna

  • 02.06.2020. 19:28

Aprilski minimalac su za sada dobili svi koji su se prijavili, a da bi ostalim radnicima bilo isplaćeno 520 maraka za taj mjesec, poslodavci imaju rok do 10. juna da se prijave.

U "Sport Visionu", koji se bavi prodajom sportske opreme, nisu radili mjesec i po. Kažu da je saradnja sa Poreskom upravom, od prijave do isplate, bila odlična.

"Poreska uprava je veoma brzo odgovorila na naš zahtjev, što se tiče subvencije poreza i doprinosa, oni su izvršeni, znači imamo subvenciju poreza i doprinosa na račun Poreske uprave za april mjesec, a što se tiče isplate plate našim zaposlenima, takođe je završena isplata", rekla je Ivana Milovanović, finansijski direktor grupacije "Sport Vision" BiH.

Vlada je isplatila aprilsku platu za 22.000 radnika, za šta je izdvojeno više od 17 miliona maraka. U Poreskoj upravi rade i vikendom kako bi obradili sve prijave. Objašnjavaju šta ih u procesu usporava. 

"Problem najveći stvaraju nepotpuni zahtjevi. Poreski obveznici ne dostavljaju potpune priloge, spiskove radnika, zbirne rekapitulacije, tabele posebne za nosioce samostalnih djelatnosti", istakla je Jelena Čulić, Odjeljenje za preduzetnike, Poreska uprava Republike Srpske.

"Poreska uprava, odnosno njeni službenici, svakodnevno kontaktiraju te poreske obveznike, kako ne bi išli u postupak odbijanja njihovih zahtjeva zato što su nepotpuni - dakle da im damo mogućnost da isprave te zahtjeve, da dostave sa tačnim podacima kako bi dalje mogli proslijediti te prijave Ministarstvu finansija koje ih prosljeđuje bankama, odnosno uplaćuje", naglasio je Goran Maričić, direktor Poreske uprave Republike Srpske.

Iz Unije udruženja poslodavaca poručuju da su pojedini poslodavci ovo neozbiljno shvatili.

"Jedan dio nije čitao upozorenja i savjete Komore i nas, s druge strane nisu slušali medije, mislim da ima dobar dio njih i probleme u svojim knjigovodstvima, znači da nisu ljudi odradili na odgovarajući način, međutim svi su imali priliku da se prijave", rekao je Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Još u martu, u saradnji sa našim socijalnim partnerima, zatražili smo da svi koji su prestali da rade odlukom Vlade, dobiju minimalnu platu i doprinose da ne bi bilo otpuštanja, podsjeća Ranka Mišić. Apeluje na poslodavce da se, što prije, prijave.

"Uradite to danas, podnesite zahtjev za isplatu plata vašim radnicima, jer te pare će dobiti vaši radnici, oni će nastaviti da rade kod vas. Sačuvali smo na ovaj način radna mjesta vaših radnika, ali isto tako, ako neko ima iluziju da će taj novac doći na račun poslodavaca, da će tu doći do nekog preokreta - neće doći. Taj novac mora doći isključivo na račun radnika", naglasila je Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske.

Najnižu aprilsku platu za radnike mogu da traže poslodavci kojima je rad bio zabranjen tokom pandemije virusa korona, ali i oni koji nisu radili zbog nedostatka tržišta, radne snage ili repromaterijala. Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske poziva još jednom sva pravna lica i preduzetnike, koji su se prijavili na spisak za dodjelu sredstava za april, da se prijave i Poreskoj upravi Republike Srpske prije 10. juna, jer nakon toga gube pravo na isplatu najniže plate i uplatu pripadajućih doprinosa za april.
 

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    'Емисија: Бизнис клуб

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.