Ministarstvo finansija Republike Srpske

APIF pristupio regionalnom portalu "Bifideks"

  • 25.05.2020. 10:04

Ministarstvo finansija Republike Srpske pozdravilo je pristupanje Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) regionalnom portalu "Bifideks" (BIFIDEX), koji povezuje zvanične registre finansijskih izvještaja oko milion i po privrednih subjekata jugoistočne Evrope.

Uvezivanje u jedinstven portal je razvojna šansa za privredu Republike Srpske i unapređenje investicionih aktivnosti, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

"APIF je na ovaj način pružio regionu osnovne podatke i informacije iz finansijskih izvještaja oko 60.000 registrovanih privrednih subjekata u Republici Srpskoj", navedeno je u saopštenju.

U Ministarstvu ističu da je time predstavljena privreda Republike Srpske i omogućena razmjena informacija.

Ovaj portal obuhvata podatke iz zvaničnih registara o statusu preduzeća - da li je preuzeće registrovano kao aktivno, likvidno, u stečaju ili obrisano, a namjera je da se u budućnosti preko ovog portala može osnovati preduzeće u bilo kojoj od uključenih zemalja na zapadnom Balkanu.

Zajednički portal sadrži podatke o pravnim licima i subjektima iz Republike Srpske, Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije, a njegovo uspostavljanje su finansijski podržali Evropska banka za obnovu i razvoj i Fond za dobro upravljanje Velike Britanije.

"Cilj je da se na jednom mjestu nađu zvanični, ažurni i provjereni podaci koji su transparentni i dostupni privrednicima i poslovnoj zajednici", dodaje se u saopštenju.