Apel Vlade Srpske - pomoći firme iz Srpske koje rade na teritoriji FBiH

  • 15.07.2020. 19:12

Mi smo iz sredstava za pomoć privredi isplatili sva preduzeća iz Federacije BiH koja imaju svoje ispostave u Republici Srpskoj, i apelujemo na federalnu Vladu i Poresku upravu da isto uradi za firme iz Republike Srpske - poručio je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Iz federalne Poreske uprave odgovaraju da oni nisu adresa za ovo pitanje, i da rade po zakonima i uputstvima iz tamošnjeg Ministarstva finansija. Iz ovog resora, stiže odgovor da je sve rađeno u skladu sa Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica - koji prestaje da važi 31. jula.

"Pravo na subvencionisanje doprinosa imaju poslovni subjekti iz člana 2. tačka a) i člana 4. Zakona, tj. pravna lica, odnosno privredna društva, te fizička lica koja samostalno obavljaju registrovanu poslovnu djelatnost, što je u skladu sa propisima o doprinosima, jer su obveznici uplate doprinosa poslovni subjekti isplatioci plata – rezidenti Federacije, a ne poslovne jedinice", Ministarstvo finansija Federacije BiH.

U federalnoj Privrednoj komori kažu da su uputili dopis entitetskoj, ali i svim kantonalnim vladama, da se zbog ukupnog privrednog ambijenta zakonske odredbe za pomoć radnicima trebaju prilagoditi zaposlenima. Do sada su odgovor dobili samo od Vlade Tuzlanskog kantona, koja je svoje uredbe promijenila.

"Cilj nam je svima u Privrednoj komori - jer mi zastupamo naše članice - ukupan privredni ambijent u Federaciji BiH je vezan uz, da kažem, mjesto zapošljenja. Da bi zaposlenost ostala na nivou, da bi imali povećanje zaposlenosti, mora se pomoći svim onim, da kažem, lokacijama zapošljenja, da taj izraz iskoristim", istakao je Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore Federacije BiH.

Prema procjenama, bez pomoći je ostalo više od 1.500 radnika koji rade u Federaciji BiH. Privredna komora Republike Srpske je ranije najavila da će, ako se ništa na ovom planu ne promijeni, poduzeti korake ka nadležnim sudovima.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.