Čak 746 miliona evra

Amazonu stigla kazna, najveća dosad

  • Извор: Јутарњи.хр
  • 31.07.2021. 17:53

Amazon se suočava sa dosad najvećom novčanom kaznom zbog kršenja evropskog zakona o privatnosti podataka od čak 746 miliona evra.

Najveća svjetska internet prodavnica našla se pod udarom CNPD, tijela za zaštitu podataka iz Luksemburga, koje je zaključilo da Amazon obrađuje lične korisničke podatke kršćeći Opštu uredbu o zaštiti podataka (GDPR).

Amazon se branio argumentima da je odluka "bez osnova".

- Nije došlo do povrede podataka, niti su podaci o klijentima izloženi bilo kojoj trećoj strani - navodi Amazon i dodaje, da planira da se žali.

Odlukom je zaključena istraga pokrenuta žalbom francuske grupe za zaštitu privatnosti Kvadratura iz 2018. godine.

GDPR je omogućio kontrolorima da prvi put mogu da naplaćuju kazne u iznosu do četiri odsto godišnje globalne prodaje kompanije. Najveća dosadašnja kazna bila je od 50 miliona evra za Gugl, a izrekao ju je francuski CNIL kojeg inače zovu najstrože nadzorno tijelo u Evropskoj uniji.

Inače, sjedište Amazona u EU je u Luksemburgu, zbog čega je to lokalno regulatorno tijelo bilo zaduženo za praćenje usklađenosti kompanije sa zakonom o zaštiti podataka.

Američka kompanija tvrdi kako prikuplja podatke radi poboljšanja korisničkog iskustva i postavlja smjernice koje uređuju šta zaposleni mogu učiniti s njima.

Međutim, pojedini zakonodavci i regulatori zabrinuti su i tvrde da je kompanija iskoristila tu veliku količinu podataka kako bi pribavila nepravednu prednost na tržištu.

Evropska komisija optužila je Amazon da narušava pravila ravnopravne konkurecije na tržištu internet maloprodaje i otvorila istragu o sumnjama da internet div koristi podatke nezavisnih trgovaca koje ugošćuje na svojoj platformi kako bi im uspješnije konkurisao.

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.