Nova nada za bivšeg giganta

Aluminij dobio dodatnih šest mjeseci

  • 15.07.2019. 19:17

Mostarski Aluminij dobio je dodatnih šest mjeseci da pronađe riješenje, tako je odlučila Vlada Federacije. Svih 900 radnika trebalo bi da bude zbrinuto. Danas su se sastali predstavnici Nadzornog odbora i sindikata Aluminija sa liderom HDZ-a i analizirali trenutno stanje u mostarskom gigantu za proizvodnju aluminijuma. Stečaj  definitivno nije opcija jer imamo pola godine da nađemo riješenje, optimističan je predsjednik Nadzornog odbora. 

"To je nešto što daje prostor nama svima u Aliminiju da preduzeće i dalje može živjeti u narednom periodu, neopterećeno nekim brigama da će neko blokirati račun i pokrenuti stečaj. Za ljevaonicu smo dobili već neke konkretne pokazatelje finansijske i sve druge i tehnološko stanje, tako da optimizam zrači iz svih nas ovdje i mislim da smo na dobrom putu da pronađemo određeni model funkcionisanja," kaže Zdenko Klepić, predsjednik Nadzornog odbora "Aluminija".

"Sigurno je za ljevaonicu da ona skoro odmah može početi raditi, uz određene uslove naravno. Uz nešto struje, mala količina struje. Šta su oni rekli odakle sredstva za struju? Nismo još o tome raspravljali, radi se o jako maloj količini struje. Dosadašnja je bila 143 megavatsata, a sad bi se radilo samo o nekoliko megavat sati, recimo da su tri ukupno," rekao je Pero Bebek, predsjednik sindikata "Aluminija".

Postoji mnogo načina da se u Aluminiju naprave snažni iskoraci, poručuje lider HDZ-a. Za katastrofalno stanje u Aluminiju se ne osjeća odgovornim. Čak naprotiv.  

"Nije baš bilo svejedno doći među te ljude, a ja sam došao i s njima razgovarao, jer je to u masi bilo teško. Ne postoji nikakva moja osobna moralna odgovornost. Ako je nekom trebalo zahvaliti posljednjih četiri-pet godina, onda sam to ja," kaže Dragan Čović.

Najvažnije je, kaže Čović, da se za 900 radnika nađe riješenje. Izvršni direktor Aluminija Boris Vican rekao je radnicima okupljenim ispred kapije da očekuje da će se u narednim danima na posao vratiti 230 radnika livnice.

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм