Amazon

Akcije u padu, moguć gubitak od čak 90 milijardi dolara

  • 26.10.2018. 15:30

Akcije kompanije Amazon doživjele su dvocifreni pad u predtrgovanju, nakon što su razočarali rezultatima poslovanja.

Akcije Amazona pale su 10 odsto nakon što prodaja kompanije nije dostigla ciljeve Volstrita. 

Rezultati prodaje četvrtog kvartala kompanije milijardera Džefa Bezosa objavljeni kasno u četvrtak, po drugi put su ostali "kratki" u odnosu na predviđanja Volstrita, a šok se proširio globalnim berzama. 

Ako se ovaj pad prenese i ponovi kada zvanično trgovanje počne za nekoliko sati, tržišna kapitalizacija Amazona bi bila smanjena za čak 90 milijardi dolara i komapnija bi se spustila za dva mjesta, iza Majkrosofta i Epla. 

Najveći svjetski trgovac na malo se suočava sa preprekama za povećanje prodaje na međunarodnim tržištima, kao i sve većom konkurencijom kod kuće koja ubrzava. 

Prihodi iz međunarodnog poslovanja kompanije Amazon, koji donose 27,5 odsto ukupne prodaje, porasli su za 13,4 odsto u trećem kvartalu, što je manje od očekivanja i usporavanje u odnosu na rast u istom prošlogodišnjem razdoblju koje je iznosilo 27 odsto. 

"Ne vidimo stvarno strukturni problem sa Amazonom, ali skoro svaka stavka u poslu usporava, a mi uobičajeno vidimo još jedno usporavanje u maloprodaji u četvrtom kvartalu", kaže analitičar barkliza Ros Sandler.

Тагови: