14. "Dani voća – Potkozarje 2019" u Gornjim Podgradcima

  • 12.09.2019. 13:54

U Gornjim Podgradcima održava se tradicionalna izložba voća 14. "Dani voća – Potkozarje 2019".

Manifestaciju organizuju Gradska uprava Gradiška i mjesna zajednica Gornji Podgradci, u okviru programa „Gradiške jeseni 2019“.

Voće i proizvode od voća izložilo više 100 voćara sa područja Gradiške, Srpca, Laktaša, Kozarske Dubice, Prijedora, Novog Grada i Ribnika, a svoje proizvode i usluge predstavilo je i više od 30 privrednih subjekata i udruženja koji indirektno učestvuju u voćarskoj proizvodnji.

Izloženo voće biće donirano u humanitarne svrhe, organizacijama u Gradišci i Banjaluci.

"Gradiška je od 71 milion KM namjenjenih voćarstvu, povukla 12 miliona maraka", izjavio je Savo Minić iz Agencije za agrarna plaćanja RS.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić, izjavio je da je više od 100 voćara izložilo plodove truda i rada, ali i da su tu kako bi razmijenili iskustva.

"Više od 100 voćara izložilo je plodove truda i rada, a došli su i da razmijene iskustva. 60.000 tona voća godišnje bude proizvedeno teritoriji Gradiške. Gradiška je lider u voćarskoj proizvodnji u Republici Srpskoj, sa 1750 hektara zasada voća, od kojih je 1150 hektara pod zasadom jabuke", izjavio je Adžić.

Dodao je da se zajedno sa Ministarstvom traži modalitet za preradu voća.

"Moramo se organizovati u voćarske zadruge, kako bismo lakše prodali naše voće. Vlada je uložila velika sredstva u naš kraj, tako će i nastaviti", naveo je Adžić.

"Spremni smo da ustupimo zemljište investitoru koji bi u agro-industrijskoj zoni izgradio pogone za preradu voća", zaključuje on.

Najbolje izložena jabuka

  1. Nikola Rustic
  2. Miladin Malešević
  3. Dusko Tepic

Najbolje izložena kruška

  1. Dragoljub Dojčinović
  2. D.K. Srbac
  3. Božidar Šešum

Najbolje izložena šljiva

  1. Darko Ilišević
  2. Živko Cvijić
  3. Milenko Blagojević

Najbolje izložena kolekcija voća

Fruit Eko

Тагови: