Zoran Talić učestvovao u akciji čišćenja Vrbasa 

  • 06.08.2019. 14:42

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Zoran Talić učestvovao je danas zajedno sa gradjanima i članovima i organizatorima iz RK Kanjon u akciji čišćenja Vrbasa u okviru ekološke regate za čist Vrbas.

Talić je rekao da se primjerom najbolje uči, a danas svi zajedno dajemo doprinos čistijem Vrbasu 

"Na ovaj način podižemo svijest da je neophodno voditi računa o čistoći naših rijeka i gradova. Ono što jedan čovek može da isprlja, mnogo drugih ne može da očisti. Važno je da svi obratimo pažnju i da u tom segmentu korak po korak popravimo svijest i da naš Vrbas i našu Banjaluku činimo ljepšom i boljom. Jedan od glavnih pravaca razvoja i vizije Banjaluke je da ona bude čistija u konceptu Zelenog grada. Količina otpada oko rijeka je poruka da možemo i moramo bolje i odgovornije da se ponašamo", poručio je Talić i dodao da se rado odaziva na ovakve akcije.

Zemlje Evropske unije su sjajan primjer, od njih možemo da učimo, naveo je Talić i dodao da mu je zadovoljstvo što se danas šalje poruku da Banjaluka, Republika Srpska i čitav Evropa treba da budu čistiji.

Današnjom zajedničkom akcijom pokazuj se kako može lijepo okruženje da bude još ljepše kada se smeće pokupi i reciklira, poručuje predsjednik i organizator eko regate iz RK Kanjon, Aleksandar Pastir.

Tokom ovog drugog dana ekološke akcije prikupljeno je oko 150 vreća smeća kao i ogromna količina drvnog otpada, trulih stabala i šiblja. Akciju se nastavlja sve dok kanjon Tijesno ne bude u potpunosti očišćen, rekao je Pastir.

"ednostavna poruka je da je životna sredina nešto čemu svi treba da doprinesemo i gdje svi možemo da uradimo nešto za sebe. Nadamo se da će i ostali gradovi u RS i BIH pratiti ovaj dobar primjer, te da svi zajedno pokažemo kako možemo da uradimo nešto za našu životnu sredinu", dodao je Pastir  te izrazio zadovoljstvo što je u ovoj akciji učestvovao i predsjednik Skupštine grada Banjaluka. 

Akcija čišćenja kanjona Tijesno počela je danas i trajaće do četvrtka. Cilj akcije je očistiti kanjon od otpada i skrenuti pažnju na očuvanje jedne od najatraktivnijih sportskih i turističkih destinacija u regiji, a sve sa ciljem da aplikacija za Svjetsko prvenstvo u raftingu 2021. godine bude uspešna.Aktivnosti u okviru  Inicijative  za Čist Vrbas realizuju u duhu Povelje za čist Vrbas koju su u maju 2013. godine, u Donjem Vakufu, osim gradonačelnika i načelnika lokalnih zajednica u slivu Vrbasa, potpisali i predstavnici resornih ministarstava oba entiteta, Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH, Fond za zaštitu okoline i energetsku efikasnost RS, te partneri projekta.