Natalija Trivić 

Znanje učenika zajednička odgovornost 

  • 02.04.2019. 13:03

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da učenici u Srpskoj imaju dobro znanje, ali da uvijek može bolje i da svako ko je zaposlen u nastavno-obrazovnom procesu ima odgovornost za zajedničko kreiranje najboljih politika u procesu obrazovanja.

"Mi sprovodimo određena testiranja posredstvom Republičkog pedagoškog zavoda i partnerskih organizacija da bismo utvrdili to znanje", rekla je Trivićeva novinarima u Tesliću prije otvaranja desete škole direktora i pedagoga predškolskih ustanova i osnovnih škola Srpske o temama iz oblasti vrednovanja kvaliteta rada vaspitno-obrazovnih ustanova. 

Ona je naglasila da je današnji seminar samo jedna u nizu aktivnosti resornog ministarstva na unapređenju obrazovnog sistema u Srpskoj, odnosno vještina i metodologije nastavnog procesa. 

Trivićeva je rekla da su ovakvi skupovi jedan od načina za ukazivanje na potrebe razvoja osnovnoškolskog i predškolskog vaspitanja, za otvaranje brojnih pitanja, za postavljanje određenih ciljeva sa rješenjima kako ih ostvariti. 

"Prvo tromjesečje je iza nas i vrijeme je da se konsolidujemo, da vidimo šta je već spremno za narednu školsku godinu, gdje treba da se usmjeravamo, i u nastavnom planu i programu i u organizaciji, odnosno svemu što je potrebno da osnovci steknu najbolja znanja i za zdrav rast i razvoj djece u predškolskim ustanovama", istakla je Trivićeva. 

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović rekao je da ova ustanova kontinuirano radi na vrednovanju sveukupnog rada škola u Srpskoj prema standardnim indikatorima kvaliteta. 

"Mi ćemo do kraja maja završiti spoljašnje vrednovanje u 10 osnovnih škola, a imamo i obavezu da uradimo u još 30 škola do septembra", naveo je Damjanović i najavio da će u narednim godinama broj obuhvaćenih škola biti veći. 

On je uvjeren da će vrednovanjem rada škola, nastavnika i učenika, novim pravilnicima, obrazovanja u Republici Srpskoj biti kvalitetnije. 

Predsjednik Društva pedagoga Drago Branković rekao je da je vrednovanje kvaliteta rada učenika, nastavnika i škola osnovna tema desete škole direktora i pedagoga predškolskih ustanova i osnovnih škola Republike Srpske kojem, kako je naveo, prisustvuje 350 učesnika. 

Branković je naglasio da će biti riječi o tome kako nastavnici mogu procjenjivati, vrednovati i pratiti angažovanost učenika u vaspitno-obrazovnom procesu, procjeni kvaliteta sistema ocjenjivanja i tome šta se može unaprijediti. 

Organizator seminara u Banji Vrućici je Republički pedagoški zavod u saradnji sa Društvom pedagoga Republike Srpske.