Nakon 27 godina

Zločin koji se ne zaboravlja: Nalogodavci napada na tuzlansku kolonu bez kazne

  • 15.05.2019. 19:55

Sjećanje na stravičan zločin ne blijedi ni 27 godina od napada na tuzlansku kolonu. Slavku Novakoviću i Marku Kojiću, dvojici od 44 ranjenih vojnika JNA, svaki 15. maj donosi nemir. Svi oni danas imaju samo jednu želju - da se nalogodavci i izvršioci izvedu pred lice pravde i kazne.

"Malo je bilo što su nas poranjavali i pobili, nego ostatak zapalimo, uništimo i tragove i sve ostalo, a danas slobodno hoda i on i njegovi sateliti. Opet pozivam i Tužilaštvo BiH i Tužilaštvo Srbije da zaista uzmu i procesuiraju ovaj proces. Mi ćemo čekati istinu", kaže Slavko Novaković - preživjeli svjedok Tuzlanske kolone.

"Ja mislim da tu niko nikad neće ni odgovarati. To je sramota, svjetska sramota, da se dočekaju djeca od 20 godina, koja nisu nikome ni kriva ni dužna, a i mi ostali nismo bili nikome ni krivi ni dužni. Niko ti ne da oružje, ne da municiju, ne da ništa, a oni su to sve imali", kaže Marko Kojić -  preživjeli svjedok Tuzlanske kolone.

Masakr nad vojnicima koji su se povlačili bio je uvod u egzodus 80 hiljada Srba iz te regije i jasan nagovještaj planova muslimanskog rukovodstva. Tuzlanska kolona je teška mrlja na obrazu pravosuđa BiH, smatraju u Republici Srpskoj. 

"Ovo sad tužilaštvo se nije udostojilo da 10 godina odgovori po prigovorima na obustavu istrage koju je uložio MUP i porodice stradalih. Takav odnos pokazuje da ovo Tužilaštvo ponovo ubija te iste ljude a ponovo ubija i porodice žrtava i preživjele Tuzlanske kolone", kaže Milorad Kojić - direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Zna to najbolje Živan Jovanović. On je tog 15. maja u Tuzlanskoj koloni izgubio sina, koji je imao samo 19. godina. 

"Izgubio sam sina, vojnik bio. Došao taj dan iz Prištine, služio vojni rok, bio već odslužio. Eto, vidi nesreće, i danas dan isto kao da sam izgubio ne znam šta. Njihovo dijete kao da je rodilo nešto vasionsko, a naše srpsko isto kao da nije majka rodila", kaže Živan Jovanović - otac poginulog vojnika u Tuzlanskoj koloni.

Napad na vojnike JNA uslijedio je nakon dogovora o mirnom povlačenju. Taj dogovor je prekršen, na isti način kao što se to desilo u Sarajevu, u Dobrovoljačkoj ulici, kaže ministar Duško Milunović. 

"Postojali su u ratovima dogovori koji su se poštovali i bili odraz morala i viteštva. Međutim, ovdje je sve to pogaženo, pogažena je riječ i sve konvencije jer su stradali nevini ljudi", kaže Duško Milunović - ministar rada i boračko-invalidske zaštite. 

Pomenu stradalim u Tuzlanskoj koloni prisustvovali su izaslanik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević, poslanici u Narodnoj skupštini, gradonačelnik Bijeljine i predstavnici Srba u zajedničkim institucijama.

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.