Do škole pješači tri i po kilometra

Živi u kontejneru bez struje i vode, ali u knjižici su sve petice

  • 13.01.2019. 15:47

Almedina Seferović sa svojim drugarima iz razreda juče je u Osnovnoj školi „Husein ef. Đozo“ u Goraždu ponosno preuzela svoju đačku knjižicu u kojoj osim petica nema drugih ocjena. Kaže da voli školu i da od svih predmeta najviše voli matematiku, a osim redovne nastave prisustvuje i produženom boravku u školi.

Almedina je jedina učenica romske nacionalnosti u školi, a na svoje petice može biti još ponosnija ako se zna da do škole putuje, često i pješači, tri i po kilometra i da živi u metalnom kontejneru u naselju Podhranjen, prenosi RTV BPK.

"Jako smo ponosni i zadovoljni učiteljicom, pedagogom, direktoricom, cijela škola nas podržava i djeca je vole. Moje dijete svaki dan iz škole dolazi srećno, a na raspustu je malo tužna jer nedostaje joj škola", kaže Almedinina majka Alisa Kratovac.

Dodaje da su uslovi za život loši, jer sedmočlana porodica živi u kontejneru bez vode i struje, ali neće odustati.

"Stalno me podržava Organizacija „World Vision“ od koje dobijemo školski pribor, garderobu i sredstva za higijenu. Jedina nam je želja da dobijemo neki smještaj, kako bi mogla kući pisati zadaću, koju sada završava u školi tokom produženog boravka. Naša primanja su 145 maraka, oba smo roditelja na birou", dodaje Kratovac.

"Prvi put imamo učenicu iz romske porodice, koja redovno pohađa nastavu. Almedina je pohađala obavezni predškolski program, što se pokazalo veoma pozitivnim jer je u prvi razred upisana u potpunosti spremna za nastavu. Uslovi u kojima živi su zaista teški, ali roditelji su veoma odgovorni i danas smo svi zajedno s njom slavili odličan uspjeh", kaže Sabina Džebo, pedagog škole.

Тагови: