U svijetu prisutno decenijama

Zidanje blokovima bez upotrebe maltera: Brža gradnja i smanjenje troškova

  • 11.12.2018. 10:16

Zidanje blokovima od drvenih vlakana i cementa bez upotrebe maltera, u Evropi i svijetu je način gradnje prisutan više od četiri decenije.

Isotex blokovi i podne ploče prave se od smreke i Portland cementa, a drvo je mineralizovano sa prirodnim mineralom, koji ga čini inertnim i  otpornim na vatru i atmosferske uticaje.

"Naši blokovi dolaze već sa termoizolacijom i gotovom oplatom. To je jako značajno jer se smanjuju troškovi  prilikom gradnje, a i kasnije priliko korišćenja objekta. Svaki korisnik naših objekata ima niže račune za grijanje, hlađenje, puno nekih pogodnosti u smislu zvuka, sigurnosti, zemljotresa i ostalog. Naši svi zidovi, čitav objekat je uvezan potpuno sa armaturom, sa betonom, tako da ne postoji mogućnost bilo kakvog ispadanja zidova, bilo šta da se desi prilikom zemljotresa", rekao je Alen Bijelić, arhitekta. 

Isotex fabrika je osnovana u Italiji 1945.godine, a do sada je ovim sitemom u Evropi izgrađeno 450.000 objekata. Blokovi se lako i jednostavno uklapaju prilikom gradnje, čime se izbjegavaju kasnije intervencije i unapređenja mehaničkih i energetskih performansi kao što su fasade. 

Ne zahtijevaju gradnju i armiranje nosivih stubova, čekanje za "sazrijevanje" betona, bez upotrebe oplata za šalovanje. Isotex se ubraja u sisteme tzv. "suve gradnje", metod koji omogućava kraće vrijeme gradnje, smanjenje troškova imaju doživotnu garanciju na vlagu.

"Mi imamo od naših kolega građevinaca neke izračune gdje smo mi negdje 5-10 odsto jeftiniji u odnosu na doasašnje sisteme gradnje koji se koriste na našim prostorima. Tu prije svega ogromne su uštede u brzini gradnje gradnje i u suštini investitori koji grade sa", naveo je Bijelić. 

Isotex asortiman čine standardni blokovi, podni paneli i zvučne barijere. Na građevinskom tržištu RS već su se pojavili zainteresovani investitori, pa će prvi objekat građen isotex sistemom biti izgrađen u Prijedoru. 

Тагови: