Oluja poharala Gradišku

Zgrada "Elektrodistribucije" osvanula bez dijela krova

  • 28.06.2019. 19:20

Zgrada Elektrodistribucije u Gradišci osvanula je bez dijela krova. Limeni paneli razbacani po dvorištu i na prilaznom putu, ogoljene drvene grede na krovu, slika je koju su radnici zatekli po dlasku na posao. 

Svemu je kumovalo jako nevrijeme. Kiša, vjetar i grad oko ponoći poharali su Gradišku, Lijevče polje i Laktaše. Paneli koji su pali na prilazni put i u dvorište oštetili su i tri službena automobila. Šteta je, kažu u Upravi Elektrodistribucije Gradiška, oko 70.000 maraka. 

Stradala je dokumentacija u potkrovlju zgrade. 

Arhiva Elektrodistribucije Gradiška trenutno je pod vedrim nebom. Iz Uprave kažu da su odlučili da neće dirati registratore kako dokumentaciju ne bi dodatno oštetili. Za nekoliko dana krovna konstrukcija trebala bi da dobije novi pokrov. 

Noćas je dejstvovala i "Protivgradna preventiva" na jaku grmljavinsku oblačnost koja se iz Hrvatske prenijela na područje Republike Srpske. Ispaljeno je 70 protivgradnih raketa.

Dejstvovali su praktično duž cijele granične linije uz rijeku Savu. Vjetar nisu mogli da ukrote, pa je on uništavao žitna polja. 

U sinoćnjem naletu vjetra i kiše oranice zobi potpuno su povaljane. Samo nekoliko metara dalje pšenicom je ostala potpuno netaknuta.  

Nevrijeme je protutnjalo i kroz Laktaše i njegova sela. Nema štete na stambenim i poljoprivrednim objektima, kaže načelnik opštine Ranko Karapetrović. Polomljena stabla i grane na lokalnim putevima, rasčistili su vatrogasci i mještani. 

"Najviše štete biće na usjevima, strnim žitima koja su povaljana, sad pred berbu, žetvu a imamo i malo na kukuruzu koji je bio slabije strukture da je došlo do valjanja usjeva", kaže Kapetanović. 

Poljoprivrednici se još nisu javljali da prijave eventualne štete. U opštinskoj upravi Laktaša očekuju da će se javiti poslije vikenda. Nastoje da pomogne koliko je moguće prvenstveno u saniranju štete na stambenim i infrastrukturnim objektima. Ali, kada se radi o šteti na poljoprivrednim usjevima, kažu nismo u mogućnosti da pruže znatniju pomoć poljoprivrednicima.

Тагови: