Zenica: Rudari stupili u štrajk glađu

  • 10.02.2021. 20:05

Dvadesetak zeničkih rudara večeras je stupilo u štrajk glađu jer im je i dalje blokiran račun i nije isplaćen topli oblok, a nadležni ignorišu njihove zahtjeve, rekao je predstavnik Sindikata rudara u Staroj jami Elvedin Avdić.

"Naši zahtjevi su da se isplate penzioneri i da se računi odblokiraju. Dosad smo uputili veliki broj dopisa nikada ni na jedan nismo dobili odgovor", pojasnio je Avdić.

On je dodao da sindikalni odbor stupa u štrajk glađu zbog trenutne situacije u Rudniku mrkog uglja Zenica, jer im se do sada niko od nadležnih nije obratio iako su uputili urgencije i prema rukovodstvu i prema Elektroprivredi FBiH.

"Nismo željeli da ugrozimo živote ostalih rudara, oko 20 nas je stupilo večeras u štrajk glađu. Neka ostali komorati odlaze svojim kućama, a mi smo trenutno u Domu rudara i tu ćemo biti sve dok se ne pronađe rješenje", rekao je Avdić.

Prema njegovim riječima, treći dan je kako je obustavljen rad u Rudniku mrkog uglja Zenica.

"Štrajkovaćemo glađu sve dok se ne riješi trenutna situacija. Ovo je očajnički čin kada smo vidjeli da niko ne reaguje na radnički protest, jer smo obustavili posao zbog blokiranih računa", naglasio je Avdić.

Računi rudnika u Zenici i Brezi u januaru su bili deblokirani nakon uplate bruto plata za decembar. Nakon što je novac uplaćen na račune rudara, glavni račun Rudnika ponovo je blokirala Poreska uprava Federacije BiH, kojoj rudnik u Zenici duguje oko pet miliona KM poreza.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић