Opština Lopare dobila na poklon

Zemljište za gradnju kuća za pet porodica

  • 31.10.2018. 13:58

Opština Lopare dobila je danas na poklon 2.000 metara kvadratnih zemljišta u Priboju na kojem će biti izgrađeno pet stambenih objekata za porodice koje su ostale bez kuća kada se pokrenulo klizište 2014. godine, rečeno je Srni u ovoj opštinskoj upravi.

Zemljište kao poklon opštini za ove namjene dali su vlasnici "Sas super P" osiguranja Rado Gavrić i Miodrag Stojanović iz Lopara koji su se danas sastali sa načelnikom ove opštine Radom Savićem. 

Savić je zahvalio na donaciji, ističući da svi koji su u mogućnosti treba da slijede primjer Gavrića i Stojanovića koji imaju osjećaj za ugrožene sugrađane. 

"Zemlja se nalazi u mjesnoj zajednici Priboj i veoma nam je važno što nećemo morati da je kupujemo, kao i činjenica da će 30 stanovnika Priboja ostati u ovom mjestu i neće morati da se sele u ostale dijelove opštine", rekao je Savić. 

On je naveo da je do sada u ovoj majevičkoj opštini izgrađena 71 kuća za porodice čiji su stambeni objekti pretrpjeli štetu u klizištima. 

"Slijedi gradnja preostalih 29 kuća, te ćemo imati ukupno 100 kuća izgrađenih od 2014. do 2019. godine. Još nekoliko porodica ostaće bez kuća, a to su oni koji sticajem različitih okolnosti nisu ušli u Program stambenog zbrinjavanja. Opština će iznaći način da pomogne ovim porodicama da riješe stambeni problem", rekao je Savić. 

Direktor "Sas super P" osiguranja Nikola Gavrić rekao je da su vlasnici saznali da opština Lopare ima problema u obezbjeđivanju placeva, zbog čega su odlučili da poklone zemlju i na taj način pomognu sugrađanima. 

"Naša firma se ponaša društveno odgovorno. Apelujemo da se svi ljudi dobre volje priključe akciji pomoći izgradnje kuća sugrađanima", naveo je Gavrić. 

Prema podacima lokalne uprave, klizišta su od 2014. godine u Loparama nanijela štetu od 21 milion KM domaćinstvima, privrednim objektima i infrastukturi. 

Na području ove majevičke opštine stradalo je oko 400 kuća, od kojih je više od 100 neuslovno za život, oštećeno je 58 kilometara lokalnih puteva, 31 kilometar vodovoda i 22 mosta. 

Тагови: