Obnovljena stara veza

Željeznicom ponovo povezani Sarajevo, Banjaluka i Bihać

  • 02.07.2018. 19:51

Domaći željeznički saobraćaj od danas je podignut na viši nivo. U komforu nove linije Talgo voza uživale su stotine putnika na relaciji Sarajevo-Banjaluka-Bihać. Tri grada tako su, nakon 27 godina, opet željeznički povezana. Najavljene su i nove, međunarodne linije.

"Danas nastavljamo ponovo vezu Bihać-Sarajevo. Nadamo se da će taj voz krenuti i dalje prema istoku, odnosno prema zapadu, da to neće biti samo veza Bihać-Sarajevo već da će to biti veza i Bihać-Beograd kao što je nekad bilo, odnosno Bihać-Subotica kao što smo imali, odnosno da će biti Sarajevo-Zagreb, Sarajevo- Ljubljana, Sarajevo-Štutgart... To su vozovi koje smo nekad imali, to su naše želje", govori Dragan Subašić iz Željeznica Republike Srpske. 

Nakon završetka projekta sanacije kontaktne mreže na dionici unske pruge, u dužini od 47 km, promotivni voz za Bihać svečano je krenuo sa Željezničke stanice Sarajevo. Poslije kratke pauze u Banjaluci, nastavio je za Bihać. 

"Povezana je Krajina, ovaj dio, sa ostatkom Bosne i Hercegovine, pošto do sada nije bilo tih linija. To je, znači, napredak ka boljitku nekome", kaže Dragan Peulić, otpravnik vozova u ŽRS.

Vozovi sa Talgo garniturama koji će svakodnevno saobraćati na relaciji Sarajevo-Bihać-Sarajevo imaju u ponudi i kola za spavanje. Ukupno pet kabina sa dva posteljna mjesta u svakoj. Putnicima je na rapsolaganju i kafe bar.

  • 12:55 Емисија: Досије (Р)

    У новој сезони отварамо случајеве убиства која су потресла регион, причамо о некажњеним ратним злочинима, који чекају правду, портретишемо хероје нашег и прошлог времена, доносимо велике приче 'малих' људи, говоримо отворено о тешким темама.

  • 13:30 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    ''Кроз објектив камере вођени авантуристом, путописцем и симпатичним пустоловом Робертом Дацешином завирићемо у најзабаченије дијелове свијета.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.