Vlada "krpi" tekuće troškove

Željeznice Srpske još čekaju na novac Svjetske banke

19:29, 05.06.2018.
Izvor: ATV
Thumbnail
Vlada Republike Srpske će ove sedmice pozajmiti još četiri miliona maraka Željeznicama Republike Srpske da bi mogli da servisiraju tekuće troškove, potvrđeno je ATV-u u resoru saobraćaja i veza.

Tim parama, Željeznice će da premoste dok čekaju na novac od kredita sa Svjetskom bankom. Resorni ministar kaže da su milione za restrukturiranje planirali još u martu, ali se rokovi konstantno pomjeraju zbog sporih procedura u Sarajevu.

"Zbog procesa koje mi imamo i procedura, nažalost već se produžavaju rokovi, a to podrazumijeva i nove troškove koje mi nismo uobzirili u tom nekom procesu. Ta sredsta su predviđena upravo kako sam i prije govorio, za restrukturiranje radne snage, da radnicima koji odlaze u penziju sve bude izmireno, znači nijedan radnik neće otići u penziju - sada je samo taj dio u pitanju - a da im se ne izmire svi troškovi", istakao je Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske.

Savjet ministara je nedavno odobrio kredit, ali da bi sredstva legla na račun, potrebno je još da zajam prođe sud Predsjedništva i bh. parlamenta. U Nadzornom odboru Željeznica tvrde da će kredit pomoći, ali da će restrukturiranje i nepopularne mjere morati da se nastave sve dok preduzeće ne postane samoodrživo.

"Moramo mi formirati dva preduzeća, da li će to biti u nekom holdingu ili će biti odvojeno nije bitno, ali oni moraju čisti ući u period poslije te reforme. Znači da nemaju obaveza, da posluju pozitivno. Da bi to sve uradili, moramo smanjiti određene troškove", istakao je Ratko Đuričić, predsjednik Nadzornog odbora Željeznica Republike Srpske.

Zbog vrijednosti otpremnina, kredit "težak" 100 miliona maraka je ključan u programu otpuštanja još 500 radnika do 2021. godine. Sindikalci tvrde da se odlaganjima samo kupuje vrijeme, i da će pare za izmirenje obaveza prema radnicima stići - u predizborne svrhe - tokom septembra.

"S obzirom da smo već u šestom mjesecu, a te proceduralne stvari se čekaju - ja sam ubijeđenja, kao i dosta mojih prijatelja, da taj kredit se vuče za drugu polovinu septembra, da probaju na taj način da izmanipulišu sa radnicima", naglasio je Boris Šukalo, Samostalni sindikat saobraćaja i transportne djelatnosti Republike Srpske.

Sa nova četiri miliona, Željeznice će izmiriti tekuće troškove prema radnicima. Čim stignu sredstva od kredita, zajam će biti vraćen Vladi.

Kada milioni Svjetske banke konačno budu na raspolaganju Željeznicama, većina rupa će biti zakrpljena. Otpremnine, porezi, doprinosi, sudski troškovi - sve će biti izmireno iz kredita sa rokom otplate od 32 godine.