Prijateljstvo krunisali kumstvom

Žele da ostanu u Srpskoj: Dario i Andrej iz Novog Grada pokrenuli vlastiti biznis

  • 05.02.2020. 09:43

Devetnaestogodišnjaci Dario Carić i Andrej Rastović iz Novog Grada nakon završene srednje škole otvorili su auto-praonicu i tako su, umjesto odlaska u inostranstvo, odlučili da ostanu i pokrenu sopstveni posao u rodnom gradu.

Dario za Srpskainfo priča da su on i Andrej završili smjer saobraćajni tehničar i da su odmah počeli da razmišljaju šta da rade i čime da se bave.

– Dugo smo razmišljali da li da odemo u inostranstvo i tamo radimo ili da ostanemo u našem rodnom mjestu, da nešto svoje pokrenemo, borimo se i pokušamo da zarađujemo. Bilo je nekoliko ideja, a među njima da otvorimo i kafić. Međutim, čuli smo da se iznajmljuje auto-praonica i odlučili smo da je mi preuzmemo i pokrenemo posao – kaže Dario.

Navodi da su polovinom decembra svečano i počeli s radom, te da su za pokretanje posla dobili podršku roditelja, koja im mnogo znači.

– Mislimo da je izbor dobar i da se može zaraditi pristojno. Imamo neku osnovnu platu, kada platimo sve obaveze, ali bolje je to nego da idemo u inostranstvo – ističe Dario.

Proširenje posla

Dodaje da trenutno u auto-praonici rade samo njih dvojica i da se nadaju da će u skorije vreme zaposliti još radnika.

– Zimi je manje posla, ali vjerujemo da će biti mnogo više na proljeće i tokom ljeta, pa da će nam trebati još radnika. Imamo još nekih ideja o proširenju posla, ali vidjećemo – priča naš mladi sagovornik.

Trenutno njih dvojica rade svaki dan od 8 do 17 sati. Bude i hladnijih dana za rad u praonici, ali se ne žale jer su odlučni u namjeri da grade svoju budućnost u Novom Gradu i da imaju pozitivan rezultat.

– Situacija je teška u državi i plate su minimalne, ali treba se truditi da bi ostali ovdje. Voljeli bismo da više mladih ostane ovdje – zaključuje Dario.

Prednosti

Andrej Rastović ističe da se njih dvojica ne boje posla i da nude sve usluge kao i ostale auto-praonice.

– Nudimo unutrašnje, vanjsko i kompletno pranje vozila, ali i pranje tepiha. Posla najviše ima vikendom kada dolaze naši ljudi koji žive u inostranstvu, ali tada nam dolaze i stranci koji putuju preko graničnog prelaza u Novom Gradu – kaže Andrej.

Dodaje da ima još nekoliko auto-praonica u okolini, među kojima su i samouslužne, ali da ne gube trku s njima.

– Smatramo da ove auto-praonice imaju budućnost, jer čovjek može otići na kafu, a nama ostaviti auto da ga operemo i sredimo dok se on odmara. S druge strane, naše vrijeme pranja nije vremenski ograničeno kao na samouslužnim praonicama, gdje dobijete nekoliko sekundi, pa ponovo morate ubacivati novac – ističe on.

Navodi da vanjsko prane auta naplaćuju 6, a unutrašnje 5 KM, dok je kompletno pranje 10 KM. Pranje motora je 5 KM, a kombija, traktora i džipova 13 KM. Pranje tepiha po metru košta 3,5 KM.

Prijateljstvo krunisali kumstvom

Dario Carić i Andrej Rastović pričaju da se druže od prvog razreda osnovne škole i da su od tada nerazdvojni. Žive u mjestu Rudice kod Novog Grada, a prošle godine svoje prijateljstvo krunisali su kumstvom.

Tada je Dario krstio Andreja u manastiru Sveti Vasilije Ostroški. Poslije školovanaj nisu htjeli da sjede skrštenih ruku, a cilj pokretanja zajedničkog posla je da obojica ostanu u Republici Srpskoj.