Centar za socijalni rad

Zec: Stručnim radnicima dati status službenog lica

  • 14.11.2019. 14:27

Predsjednik Sindikalne organizacije Centra za socijalni rad Banjaluka Bojan Zec rekao je da su stručni radnici ovog centra svakodnevno izloženi različitim oblicima nasilja i prijetnjama, zbog čega će tražiti da imaju status službenog lica.

Zec je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da zbog jučerašnjeg incidenta u ovom centru fizičku i tehničku zaštitu radnika treba podići na viši nivo.

"To podrazumijeva da imamo fizičko obezbjeđenje sa proširenim ovlaštenjima, te detaljne preglede na ulazima detektorima metala", istakao je Zec.

Psiholog u Cetru za socijalni rad Banjaluka Marija Jakovljević smatra da je u Republici Srpskoj alarmantno stanje jer žrtave porodičnog nasilja nisu adekvatno zaštićene.

Jakovljevićeva je rekla da su stručni radnici u centrima za socijalni rad samo jedna karika u lancu subjekata zaštite žrtava porodičnog nasilja.

Socijalni radnik u banjalučkom Centru za socijalni rad Bojan Arula rekao je da su stručni radnici u takvim centrima svakodnevno izloženi napadima, prijetnjama, uvredama i opasnostima.

Lice čiji su inicijali Đ.D. juče ujutru je u Centru za socijalni rad u Banjaluci vrijeđalo zaposlene, nakon čega je glavom udarilo radnika čiji su inicijali O.B. u glavu i nanijelo mu povrede.

Službenici Policijske uprave Banjaluka uhapsili su počinioca, a povrijeđeno lice upućeno je u banjalučku Službu hitne medicinske pomoći.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić oštro je osudio napad na radnika u banjalučkom Centru za socijalni rad, upozorivši da je nedopustiv bilo kakav oblik nasilja nad stručnim radnicima koji prilikom obavljanja svog posla ne smiju biti izloženi verbalnim ili fizičkim napadima.