Sud BiH odlučio

Zdravko Mamić je u BiH slobodan čovjek

19:28, 15.06.2018.
Izvor: ATV
Thumbnail
Tatjana Kosović, sudija Suda BiH: "Da li vi želite izručenje Republici Hrvastkoj?"
Zdravko Mamić: "Ja ne želim izručenje Republici Hrvatskoj!"

Tako se bivši izvršni direktor zagrebačkog "Dinama" izjasnio u Sudu Bosne i Hercegovine, a nedugo nakon toga stigla je i odluka da je slobodan čovjek. Zdravko Mamić se može kretati širom Bosne i Herceogivine, jer posjeduje njeno državljastvo, zbog čega je i odbijen zahtjev Hrvatske za izručenje toj zemlji. Tamošnje pravosuđe ga je osudilo na šest i po godina zatvora, zbog izvlačenja novca iz zagrebackog “Dinama”, a Mamić je u Sudu BiH tražio da obrazloži zašto, između ostalog, ne želi izručenje Hrvastkoj.  

"Recite, ali nemojte da bude dugo... 'ajde, recite", dopustila mu je sudija Kosović. 

"Uvijek kada ja trebam govoriti, nemojte dugo", prigovorio je Mamić.

"Recite, samo recite", dozvolila mu je sudija.

Na kraju je, ipak, rekao. Kaže da ne vjeruje hrvastkom pravosuđu i da su mu u sudskom postupku pred tamošnjim sudom prekršena sva ljudska prava. To isto je ponovio i pred novinarima i poručio da nije glup, uvjeren da je žrtva montiranog procesa. 

"Nisam budala, ta budala je donijela u Hrvatsku u posljednjih 12 godina 500 miliona evra. Otišla je na tržište Evrope i donijela 500 miliona evra u Hrvatsku, ta budala je plaćala 280 radnika u "Dinamu", ta budala je plaćala porez, pa zašto se ne borite za tog čovjeka, fućkaš Mamića", rekao je Zdravko Mamić, bivši izvršni direktor FK “Dinamo” Zagreb.

Hrvatsku je nazvao svojom zemljom, a BiH je, kaže, sada njegova druga država. Mamić se nakon odluke suda odmah vratio u Međugorje, gdje ga je SIPA juče i privela po Interpolovoj potjernici. Nije se dužan javljati Sudu BiH, niti ostavljati bilo kakva dokumenta, nakon što je odbijen zahtjev za njegovo izručenje.

"Samo je obavezan, ako promijeni adresu, da to javi nadležnom sudu ili direktno ili putem advokata", kaže Zdravko Rajić, advokat Zdravka Mamića.

Mamićev advokat danas nije želio govoriti o mogućnosti da se u BiH otvori sudski postupak protiv nekadašnjeg izvršnog direktora zagrebačkog "Dinama". Zaključio je da je odbrana fokusirana na ono što se dešavalo ovih dana, a o hipotetičkim stvarima, kaže, možda neki drugi put.