Svjetski dan srca

Zdravim navikama do dobrog zdravlja

  • 29.09.2018. 19:37

Redovna fizička aktivnost, zdrava ishrana, prestanak pušenja, samo su neki od načina da se očuva zdravlje srca. Redovan pregled je takođe jedan od njih. Ipak, kad je kontrola zdravlja u pitanju, i dalje su najsavjesniji penzioneri, pa su i ove godine na Svjetski dan srca u banjalučkom parku Petar Kočić u redovima čekali na besplatan pregled. 

Mirko Aničić je tu svake godine.

"Ne pijem, ne pušim. 120 sa 85 krvni pritisak. Ko momak", kaže Mirko.

Malo je takvih, upozoravaju ljekari. Visok krvni pritisak s razlogom je nazvan tihi ubica, jer nema simptoma. Svake godine od bolesti srca umre preko 17 miliona ljudi. Zato kardiolozi konstantno apeluju.

"Jedan od najznačajnijih faktora rizika jeste adekvatan tretman povišenog krvnog pritiska, dijabetesa, obavezni prestanak pušenja, fizička aktivnost, smanjenje vrijednosti holesterola", kaže Dragan Unčanin, predsjednik udruženja kardiologa RS.

"Želja svih nas preko Svjetske zdravstvene organizacije je da stanovništvo shvati da bez dobre prevencije i djelovnja na vrijeme na faktore rizika ne možemo smanjiti oboljevanje i umiranje od kardiovaskularnih bolesti", rekao je Duško Vulić, direktor fondacije "Zdravlje i srce".

Posebno zabrinjava to što sve češće obolijevaju mlađi, a podjednako su ugroženi i žene i muškarci. Zato je svjetski cilj, kažu u Fondaciji, da se do 2025. za 25% smanji smrtnost od kardiovaskularnih bolesti - ubice broj jedan u svijetu.

Тагови: