Novi Grad

Zbog uklanjanja avio-bombe iz Sane povećane mjere bezbjednosti

09:20, 05.09.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Timovi Republičke uprave Civilne zaštite ukloniće danas avio-bombu ispod gradskog mosta na rijeci Sani u Novom Gradu.

Akcija će trajati od 16.00 do 18.00 časova, najavljeno je iz Republičke uprave Civilne zaštite. 

Pomoćnik direktora te uprave Dragan Kos izjavio je Srni da je riječ o avio-bombi iz Drugog svjetskog rata britanske proizvodnje, oznake "MC 500lb", teškoj oko 226 kilograma, sa punjenjem od 104 kilograma eksploziva. 

On je dodao da su bombu identifikovali ronilački i Tim za uklanjanje i uništavanje eksplozivnih sredstava koji su obavljali izviđanja. 

"Bezbjedno uklanjanje bombe vršiće Tim za uklanjanje i uništavanje eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata i Tim za podvodno deminiranje, uz podršku opštine Novi Grad i MUP-a Republike Srpske, kao i tehničku podršku grada Banjaluka koji će obezbijediti dizalicu", precizirao je Kos. 

On je dodao da će se mjere bezbjednosti sprovoditi u skladu sa potpisanim planom neutralizacije avio-bombe. 

Prema njegovim riječima, nakon što bomba bude podignuta i utovarena na vozilo, biće transportovana do lokacije "Patkovac" radi uništavanja. 

Kos je napomenuo da je dobijena saglasnost za obustavljanje saobraćaja u vremenu od 16.00 do 18.30 časova od MUP-a Republike Srpske i zamolio je građane Novog Grada da u tom periodu izbjegavaju kretanje na magistralnom putu. 

On je zahvalio roniocima pirotehničarima policije Češke sa kojim se uspješno sarađivali u predhodnom periodu na uklanjanju ovakvih bombi iz vode na teritoriji Srpske, kao i zbog obuke iz ronjenja i pirotehnike. 

"Ronioce pirotehničare policije Češke pozvali smo da, kao gosti posmatrači, danas prisustvuju aktivnostima u Novom Gradu i da razgovaramo sa predstavnicima opštine o daljim aktivnostima uklanjanja bombi na području opštine, koji su planirani za narednu godinu", rekao je Kos.