Tuzla

Zbog stomačnih tegoba kod djece naložena analiza vode i hrane u svim vrtićima

  • Извор: Кликс
  • 29.09.2021. 16:13

Vrsta virusa koja je izazvala stomačne tegobe kod djece predškolskog uzrasta širom Tuzlanskog kantona još uvijek nije utvrđena, a lokalnim higijensko-epidemiološkim službama je naloženo da urade analize hrane i vode u svim predškolskim ustanovama.

U Klinici za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli došlo je do pada broja hospitalizovane djece sa stomačnim tegobama koje je, prema indikacijama, mogla izazvati virusna infekcija. Na bolničkom liječenju je troje mališana, a ljekari poručuju da razloga za zabrinutost nema.

Kako je potvrđeno za Klix.ba, od kraja avgusta do polovine septembra ove godine ljekarsku pomoć u Klinici za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli zatražilo je 186 pacijenata, od kojih je njih 106 zahtijevalo bolničku hospitalizaciju.

Riječ je o pacijentima predškolskog uzrasta, koji su imali istu ili sličnu simptomatologiju, a ona se ogledala u dijareji, povraćanju, povišenoj tjelesnoj temperaturi i dehidriranosti.

Najveći skok broja novih slučajeva zabilježen je u danima minulog vikenda, kada je kroz bolnički protokol zavedeno njih 100, a na liječenju je zadržano deset mališana. Ljekari navode da razloga za paniku nema, a trenutno je hospitalizovano troje pacijenata.

"Kroz dnevnu bolnicu Klinike za dječije bolesti od ponedjeljka do danas je u rasponu od 24 sata zabilježeno između četiri i pet slučajeva gastrointestinalnih infekcija, međutim ta incidenca je bila znatno veća u ranijem periodu. Kod svih tih slučajeva smo pokušavali naći vezu s koronavirusom, međutim, shodno rezultatima analiza, ona nije utvrđena", kazala je za Klix.ba, dr. Amela Pašić, pedijatar-pulmolog u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli.

Stomačne tegobe kod mališana zabilježene su u svim dijelovima Tuzlanskog kantona, izuzev Sapne i Čelića, gdje nema vrtića. Kada je riječ o kliničkoj slici, tuzlanski ljekari navode da su simptomi blagi i srednje teški, a nakon intravenske rehidracije, primjenom higijenskog režima ishrane i korištenjem probiotika, pacijenti se vrlo brzo oporave, za tri-pet dana.

Тагови:
  • 07:00 АТВ јутро

    АТВ јутро

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија