Mine su i dalje problem u okolini Trebinja

Zbog mina nije moguć život u nekim srpskim povratničkim selima

  • 08.04.2019. 17:54

Mine su i dalje problem u okolini Trebinja. Najviše ih je na granici sa Hrvatskom i na međuentiteskoj liniji sa opštinom Ravno. 

U nekim srpskim povratničkim selima u federalnoj opštini Ravno život upravo zbog mina nije moguć. 

"Veliki problem, ne može se ništa raditi, niste nigdje sigurni gdje krenete svugdje su mine. Sada se čiste koliko će se očistiti vidjećemo", kaže Drago Todorović, iz sela Sparužić u opštini Ravno.

Na sreću u zadnje vrijeme žrtava nije bilo. Veliko područje Hercegovine očišćeno je od mina, ali ostalo je još dosta posla.

"Možemo reći da je na području Trebinja čak na 12 kilometara kvadratnih nije očišćeno od strane deminera i najveći problem je međuentitetski prostor sa opštinom Ravno tako da se nadamo da će se i to očistiti", kaže Nemanja Sorajić, šef Službe za civilnu zaštitu Trebinja.

Mine predstavljaju opasnost za one koji ne znaju gdje su pošli, to su migranti koji nerijetko na području Hercegovine zalutaju baš u minsko polje. Zato su kažu u Civilnoj zaštiti dodatno obilježili teren. Nije lako ni vatrogascima, požar u minskom području kažu nije moguće gasiti. 

"Dešavaju se mnogo puta te situacije da dođe do raznih vrsta eksplozija, sad koje ekpslozije da li mine ili bombe ali sigurno su vatrogasci u opasnosti", kaže Neđp Ćuk, zamjenik komandira TVJ Trebinje.

Ipak najteže je deminerima. Mišo Pamučina sa minama se druži godinama kaže da na kine je oguglo teže je savladati hercegovački teren.

Sam posao deminiranja je izuzetno težak, ljudi ne znaju, nisu samo problem mine, treba da se ukloni vegetacija koja je gusta, u kršu u kamenu, negdje ima terena gdje treba biti alpinista da se deminira", ističe Mišo Pamučina, koordinator za deminiranje.

Osim mina zaostalih iz proteklog rata veliki problem stvara oružje koje nesavjesni građani ostavljaju u prirodi. Nerijetko i u blizini naseljenih mjesta mogu se naći veće količine neeksplodiranih sredstava. Zato iz Civilne zaštite apeluju na sve da oružje predju policiji.

Тагови:
  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина